Wat is hoofdpijn?
Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal is dit van voorbijgaande aard, maar het kan best vervelend zijn.
Er bestaan verscheidene vormen van hoofdpijn, al naargelang de plaats waar de hoofdpijn zich uit en de frequentie waarmee de klachten optreden. We zetten de voornaamste vormen even op een rijtje
- De meest voorkomende vorm is spanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn kenmerkt zich door een doffe of drukkende pijn ter hoogte van de schedelhuid, slapen of hals. De pijn ligt vaak als een band rond het hoofd. Dit kan te wijten zijn aan een slechte houding, gezichtsstoornissen (hieraan denken we vooral bij schoolgaande kinderen die over hoofdpijn klagen!), oververmoeidheid of psychische belasting.
- Migraine is een complexe aandoening gekenmerkt door aanvallen van ernstige kloppende hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uren. De hoofdpijn komt meestal aan één zijde van het hoofd voor (maar het kan ook aan beide zijden). Deze vorm van hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan mannen en verergert bij inspanning.
- Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door aanvallen van hevige bonzende of stekende eenzijdige hoofdpijn en situeert zich vaak achter het oog. Een aanval komt meestal plots opzetten en verdwijnt binnen een paar uren. Men spreekt van clusterhoofdpijn aangezien de aanvallen in groepen (clusters) optreden en kunnen variëren van twee per week tot meerdere per dag. De clusters van aanvallen kunnen enkele weken aanhouden gevolgd door tussenpozen van maanden zonder hoofdpijn. Bepaalde factoren kunnen clusterhoofdpijn uitlokken zoals alcohol, lange vliegrijzen of verblijf op grote hoogte.
- Hoofdpijn door sinusitis situeert zich vooral rond de ogen en de kaken, m.a.w. daar waar zich de sinusholten bevinden. De pijn verergert bij het naar voor buigen of liggen en gaat gepaard met neusloop of neusverstopping.
- Bij ernstige hoofdpijn ligt het slikken van pijnstillers voor de hand. Sommige mensen nemen zelfs een pijnstiller om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt. Dagelijks gebruik van pijnstillers of migrainemiddelen kan echter geneesmiddelenafhankelijke hoofdpijn tot gevolg hebben. Hoofdpijn door geneesmiddelen wordt gekenmerkt door chronische hoofdpijnklachten, zonder vast patroon. Ook gewenning aan pijnstillers kan na het stoppen van de pijnstillers geneesmiddelenafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. Eenzelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan na gebruik van veel cafeïne. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, energiedrankjes, chocolade en soms zelfs in pijnstillers. Het risico bestaat dat mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen, met (bijna) dagelijks optredende hoofdpijn.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Het is bij weerkerende hoofdpijn vooral belangrijk om de uitlokkende factoren na te gaan. Wanneer treedt de pijn vooral op?
- Als het gaat om spanningshoofdpijn, bouw dan voldoende momenten van rust in. Doe wat aan sport en neem voldoende ontspanning.
- Heb je vooral hoofdpijn na een ganse dag bureauwerk, ga dan eens na of je bureaumateriaal op de juiste hoogte is ingesteld.
- Is er niets mis met je gezichtsvermogen? Een ganse dag staren op een computerscherm kan eveneens hoofdpijn in de hand werken. Bedenk dat er speciale brillen bestaan die het kijken naar een scherm vergemakkelijken.
- Is één of ander voedingsbestanddeel de uitlokkende factor van je migraine of clusterhoofdpijn? Noteer desnoods in een dagboek wat je zoal eet. Dit kan je helpen specifieke patronen te ontdekken.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Vertel je apotheker van welke symptomen je last hebt, hoe vaak ze optreden en hoelang ze duren. Vertel hem ook als je nog andere geneesmidelen of voedingssupplementen inneemt. Vertel hem zeker als je zeer regelmatig pijnstillers gebruikt. Veelvuldig gebruik van pijnstillers kan immers hoofdpijn uitlokken!
Tegen de pijnklachten kan de apotheker je, eventueel in afwachting van een bezoek aan de arts, een pijnstiller aanraden op basis van paracetamol, ibuprofen of aspirine. Eventueel kan ook een pijnstiller op basis van meer dan 1 product soelaas brengen. We denken hier vooral aan de combinatie paracetamol – aspirine en coffeïne.
Neem dergelijke pijnstillers zeker niet te veel in. Een overmatige inname van pijnstillers kan na enkele weken op zich aanleiding geven tot hoofdpijn. Wanneer je met merkt dat je te vaak een pijnstiller nodig heeft om je klachten onder controle te houden, ga je beter eens langs bij de arts. Die kan je bijvoorbeeld andere, meer specifieke medicatie voorschrijven die speciaal voor je klacht is aangewezen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Wanneer je hoofdpijnklachten vaak optreden is het zeker aangeraden langs de arts te gaan.
De arts zal via specifieke vragen proberen te achterhalen over welke vorm van hoofdpijn het gaat.
Voor migraine kan er zeer specifieke medicatie worden voorgeschreven (ergotamine of triptanen). De triptanen vereisen een extra woordje uitleg wat de inname betreft. Je arts en apotheker zullen je hierover zeker inlichten wanneer een dergelijk product zou worden voorgeschreven. Wanneer de migraineaanval echt zeer frequent voorkomt (meer dan 2 maal per maand), dan zal de arts ervoor opteren een preventieve behandeling met medicatie op te starten, om te vermijden dat de klachten nog zo vaak optreden. Deze medicatie is louter preventief bedoeld en helpt niet om de hoofdpijn te verminderen eens de aanval is doorgebroken. Producten die hiervoor kunnen gebruikt worden zijn o.a. propranolol , natriumvalproaat, topiramaat en amitriptyline. Ze staan allemaal strikt op voorschrift. Het is zeker niet de bedoeling dat je ze op eigen houtje zonder advies van de arts inneemt!
Ga zeker naar de arts wanneer je hoofdpijn zeer ernstig is of blijft aanhouden. Niet elke hoofdpijn is even onschuldig.
In volgende gevallen bezoek je zeker best een arts:
- Wanneer de hoofdpijn te wijten is aan een ongeluk, kopstoot of val.
- Wanneer de hoofdpijn plots optreedt en reeds langer dan 4 dagen aanhoudt.
- Bij hevige hoofdpijn achteraan het hoofd (dit kan wijzen op een hersenbloeding of tumor).
- Wanneer de hoofdpijn vooral ernstig is ‘s morgens en daarna verbetert.
- Wanneer de hoofdpijn vooral ‘s nachts optreedt en gepaard gaat met plaatselijke zwelling, roodheid en drukpijn van de bloedvaten rond de slapen.
- Bij een vermoeden van sinusitis (neusloop of neusverstopping en pijn rond de oogkas).
- Wanneer de hoofdpijn gepaard gaat met duizeligheid, gezichtsstoornissen of braken (migraine, ziekte van ménière, tumor ?).
- Wanneer de hoofdpijn (bij kinderen of jonge volwassenen) gepaard gaat met nekstijfheid (hersenvliesontsteking!).
- Indien je denkt dat de hoofdpijn te wijten is aan een geneesmiddel dat je moet innemen.
- Bij kinderen heeft hoofdpijn vaak een psychische oorzaak. Indien ze blijven klagen van hoofdpijn ga je best naar de arts. Misschien is de hoofdpijn te wijten aan een gezichtsstoornis?
Lees meer
Lees minder
Hoofdpijn
Het is bij weerkerende hoofdpijn vooral belangrijk om de uitlokkende factoren na te gaan.
Wanneer treedt de pijn vooral op?
- Als het gaat om spanningshoofdpijn, bouw dan voldoende momenten van rust in.
Doe wat aan sport en neem voldoende ontspanning.
- Heb je vooral hoofdpijn na een ganse dag bureauwerk, ga dan eens na of je bureaumateriaal op de juiste hoogte is ingesteld.
- Is er niets mis met je gezichtsvermogen? Een ganse dag staren op een computerscherm kan eveneens hoofdpijn in de hand werken. Bedenk dat er speciale brillen bestaan die het kijken naar een scherm vergemakkelijken.
- Is één of ander voedingsbestanddeel de uitlokkende factor van uw migraine of clusterhoofdpijn? Noteer desnoods in een dagboek wat u zoal eet. Dit kan je helpen specifieke patronen te ontdekken.
In sommige gevallen is het raadzaam je arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer