Wat is een koortsblaasje?
Een koortsblaasje is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. De medische term voor koortsblaren is herpes simplex labialis. Vooraleer een blaasje verschijnt, ontstaat er een plekje dat jeukt, brandt of pijn doet. Het plekje zwelt op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes. Na één of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer één week is de lip weer genezen. Een koortslip komt vaak terug, meestal op dezelfde plaats.
Koortsblaasjes komen meestal voor op en rond de lippen, maar kunnen ook op het gelaat, de geslachtsorganen en op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. Wanneer de geslachtorganen aangetast zijn, wordt er gesproken over herpes genitalis. Het virus kan ook aan de ogen voorkomen.
Een koortslip is lastig en pijnlijk, maar kan zelden kwaad. Een koortslip is wel besmettelijk. Vermijd het contact met baby’s en mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld kankerpatiënten) wanneer je een koortsblaar hebt. Zij kunnen ernstig ziek worden door het herpes simplex virus.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Koortsblaren worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Eenmaal besmet met het virus, geraak je er niet meer vanaf. Het virus blijft sluimeren in de zenuwcellen van de huid. Pas als het virus een tweede keer actief wordt, ontstaat een infectie op of rond de lippen. Een opstoot is meestal het gevolg van een verminderde weerstand, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, ziekte, koorts, stress, zonlicht, zwangerschap en menstruatie.
Het herpesvirus is een erg besmettelijk virus en wordt overgedragen door direct contact of via speeksel. Je bent besmettelijk vanaf het ontstaan van de eerste symptomen tot de blaasjes volledig zijn opgedroogd. Wanneer je een koortsblaasje hebt, is het dus aangeraden niet te kussen of orale seks te hebben. Vermijd ook het contact met baby’s en mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld kankerpatiënten). Zij kunnen ernstig ziek worden door het herpes simplex virus.
Lees meer
Lees minder
Wat kan er zelf aan doen?
- Raak de blaasjes niet aan. Was je handen regelmatig, zeker wanneer je de blaasjes per ongeluk toch hebt aangeraakt.
- Het herpesvirus blijft altijd in je lichaam zitten. Daar is niets tegen te doen.
- Je kunt wel proberen te voorkomen dat je opnieuw een koortsblaar krijgt:
- Bescherm je lippen tegen zon en uitdroging. Gebruik een lippenbalsem met UV-bescherming wanneer je in de zon komt.
- Zorg voor een goede weerstand. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg nachtrust zijn daarvoor belangrijk.
- Let op bij het wassen van je gezicht en het aanbrengen van make-up. Het virus kan zich zo gemakkelijk verspreiden van je lippen naar de ogen.
- Deel geen washandjes, handdoeken, glazen, bestek met anderen als je een koortsblaar hebt.
- Vermijd kussen en orale seks wanneer je een koortsblaar hebt.
- Was je handen goed bij het in- en uitdoen van contactlenzen. Als je denkt dat je je ogen toch geïnfecteerd hebt, kan je best je arts contacteren.
- Antivirale crèmes zijn vooral nuttig bij het voelen van de eerste tekenen (tintelingen, brandend gevoel,...). Wanneer ze gebruikt worden vanaf de eerste symptomen kunnen ze de duur van de opstoot verkorten.
- Sommige mensen vinden het prettig om bij een koortsblaasje vaseline te smeren.
- Crèmes met zinkoxide of zinksulfaat doen de blaasjes wat sneller uitdrogen.
- Om bacteriële bijbesmetting te verkomen kan je een ontsmettingsmiddel gebruiken. Vraag meer raad aan je apotheker.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Er bestaan geen geneesmiddelen die de uitbraak van koortsblaasjes kunnen voorkomen. Er bestaat wel medicatie die de levensduur van de koortsblaasjes kunnen verkorten en de jeuk verminderen, op voorwaarde dat je de crème of gel smeert vanaf het moment dat je het typische tintelige of jeukende gevoel waarneemt. Vraag raad aan je apotheker.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Doorgaans moet je met een koortsblaasje niet naar de arts. Contacteer je arts wel wanneer:
- je een verminderde weerstand hebt;
- je baby koortsblaren heeft;
- je koortsblaren hebt op de oogleden;
- de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt.
Lees meer
Lees minder