Wat verstaan we onder reisziekte?
Je hebt het wellicht ook al wel meegemaakt. Je verheugt je op een heerlijke daguitstap met vrienden, maar na enkele kilometers begint je maag te draaien. Of je mag mee op een boottochtje, maar eens de haven uit maken de golven je kotsmisselijk.
Je wordt ziek doordat de coördinatie tussen je evenwichtsorgaan (in je binnenoor) en je gezichtsveld mank loopt.
Als je bijvoorbeeld aan het lezen bent, is je oog gefixeerd op een bepaald punt, terwijl je inwendige oor niet ongevoelig blijft voor de bochten en de veranderingen van snelheid. Dat is de reden waarom je bijvoorbeeld best vooraan zit en uit het raam voor je kijkt wanneer je met de auto kronkelende bergen inrijdt.
Heb je hier last van, houd dan zeker rekening met onderstaande tips.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Er zijn heel wat manieren om de kans op reisziekte te voorkomen. We zetten ze even op een rijtje:
- Kinderen zijn minder gemakkelijk ziek wanneer ze tijdens het reizen uit het raam kunnen kijken. Zorg daarom voor een kinderstoeltje dat hoog genoeg zit, zodat ze niet alleen beveiligd zijn maar ook hoger in de auto zitten en recht voor zich uit op het landschap of de horizon kunnen fixeren.
Tracht de aandacht van de kinderen af te leiden door te zingen of het spelen van woordspelletjes. Het bekijken van een filmpje ter hoogte van de leuning vlak voor hen kan ook helpen, aangezien ze op die manier sowieso voor zich uitstaren.
- Blijf tijdens een boottocht niet binnen zitten wanneer je gevoelig bent voor zeeziekte. Best plaats je je midden op het dek, net boven de zeespiegel en in de vaarrichting. Op die manier zal je het minste last van de golven ondervinden.
- Ga zitten in de rijrichting tijdens het reizen per bus of trein.
- Tracht tijdens een vliegreis een plaatsje ter hoogte van de vleugels te bemachtigen. Ook dan ondervind je het minste schommelingen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan je online je zetel kiezen, tenminste als je tijdig boekt.
- Lees of puzzel niet tijdens het reizen in auto of bus.
- Neem een lichte maaltijd voor de afreis.
- Zorg voor frisse lucht in de auto wanneer je een lange tocht maakt.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vertel je apotheker of u al dan niet nog andere medicatie neemt. Sommige producten tegen reisziekte hebben een slaapverwekkend effect en worden daarom beter niet gecombineerd met andere middelen die slaperigheid veroorzaken (o.a. in- en doorslaapmiddelen, sommige antidepressiva, sommige pijnstillers, bepaalde anti-allergische middelen).
Wanneer je zwanger bent vertelt u dat best aan je apotheker. Sommige geneesmiddelen mogen niet genomen worden tijdens de zwangerschap. Maar geen nood, er zijn bepaalde producten die perfect kunnen, nl. diegene die wel eens tegen zwangerschapsbraken gebruikt worden.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
In de apotheek zijn er verschillende geneesmiddelen voorhanden:
- Geneesmiddel op basis van dimenhydrinaat. Deze producten kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Hou er wel rekening mee dat ze slaapverwekkend werken. Je mag ze niet gebruiken als je last hebt van o.a. glaucoom (verhoogde oogboldruk) of een vergrote prostaat.
- Er bestaan preparaten op basis van gember. Enkele recente studies tonen aan dat ook dit soelaas kan brengen tegen reisziekte en zwangerschapsbraken.
- Er worden ook armbandjes verkocht die door druk op de polsslagader het evenwichtsorgaan zouden beïnvloeden en daardoor de braakneiging zouden verminderen. Hier bestaat echter weinig wetenschappelijk onderzoek of evidentie over. Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Dus bij kinderen eventueel het proberen waard.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
In geval van reisziekte zal de apotheker je doorgaans kunnen verder helpen. De producten die tegen reisziekte verkocht worden zijn allen zonder voorschrift te verkrijgen. Maar heb je uitzonderlijke veel last van reisziekte, praat er dan best toch eens over met je arts.
Lees meer
Lees minder
Reisziekte
Met de volgende voorzorgsmaatregelen kun je reisziekte vaak voorkomen.
- Eet een lichte maaltijd voor het vertrek.
- Laat kinderen tijdens een autorit uit het raam kijken.
- Rijd niet achteruit in trein, bus of tram.
- Lees of puzzel niet tijdens het rijden.
- Ga bij een bootreis liefst in de frisse buitenlucht zitten. Het beste is een plaats midden op het achterdek.
- Kies in een vliegtuig bij voorkeur een plaats in de buurt van de vleugels.
Lees minder
Lees meer