Wat zijn haarschilfers of roos?
Schilfers op je donkere pak. Jeuk op je hoofd. Het is vervelend om roos te hebben. Veel mensen vinden het vies en sommigen zijn bang dat ze er kaal van worden.
Roos kan hardnekkig zijn, maar met kaalheid heeft het niets te maken.
Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein.
Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces tweemaal zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.
Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk.
Lees meer
Lees minder
Wie krijgt hoofdroos?
Vaak begint hoofdroos in de puberteit. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal wordt het minder na het vijftigste jaar.
Bij baby's ontstaan soms in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Die vorm van hoofdroos wordt 'melkkorstjes' of 'berg' genoemd.
Lees meer
Lees minder
Hoe ontstaat het?
Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet.
Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat, maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Je kan zelf verschillende dingen doen om je hoofdroos te bestrijden.
- Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de CV aan kan je er dus meer last van hebben.
Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.
- Was je haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo als je last hebt van roos. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.
- Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. Je kunt ze blijven gebruiken.
- Bij een baby met melkkorstjes kun je het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kun je de melkkorstjes voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. In de apotheek bestaan er speciale shampoo's tegen melkkorstjes. Vraag ernaar bij je apotheker.
Na verloop van tijd verdwijnen de melkkorstjes ook vanzelf.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Vraag welke shampoo je het best kan gebruiken en hoe vaak je je haren hiermee moet wassen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Bij de apotheek zijn verschillende shampoos tegen hoofdroos verkrijgbaar. Een shampoo waar ketoconazol in zit, is een goede keuze. De shampoo met ketoconazol is een medicinale shampoo.
Shampoo met ketoconazol
Ketoconazol werkt tegen schimmelinfecties. Dit middel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. Als je zwanger bent, vraag dan eerst je huisarts om advies voordat je deze shampoo gaat gebruiken.
- Gebruik:
gebruik deze shampoo eerst vier weken lang tweemaal per week. Daarna gebruikt je hem éénmaal per week tot de klachten zijn verdwenen.
Wilt je je haar vaker wassen, dan kun je het de andere dagen wassen met een milde of pH-neutrale shampoo.
Het is dan wel raadzaam om de shampoo met ketoconazol drie of vier keer per week te gebruiken in plaats van één of twee keer per week.
Als je je haar tussendoor wast met gewone shampoo, werkt de shampoo met ketoconazol namelijk minder goed.
- Bijwerkingen komen niet vaak voor. Huidirritatie, jeuk, vetter of droger haar en haaruitval kunnen voorkomen. Bij chemisch beschadigd en grijs haar kan verkleuring optreden. Bij overgevoeligheid voor één van de werkzame bestanddelen is het beter over te stappen op een ander middel.
Antiroos-shampoo met seleensulfide
Anti-roos shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen.
Deze shampoos zijn vrij te koop in de apotheek.
Antischimmelmiddelen
Anti-schimmelmiddelen bestrijden schimmelinfecties van de huid. Ze beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk, roodheid en de schilfering zullen verminderen of verdwijnen.
Voorbeeld is ketoconazol.
Salicylzuur lotion
Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor schilfers sneller verdwijnen. Het bevordert bovendien de normale groei van de huid.
Cortisone (op voorschrift van de arts)
Corticosteroïden, op de huid, stillen de jeuk die ontstaat bij hoofdroos door het vrijkomen van te veel talg en vet. De neiging tot krabben neemt af en de hoofdhuid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien.
Cortisones die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.
- Zwak werkzame cortisones worden voorgeschreven als zinkpyrithion, antischimmelmiddelen of teren onvoldoende werken.
Voorbeeld is hydrocortisoncrème.
- Vrij sterk werkzame cortisones worden voorgeschreven als zwak werkzame bijnierschorshormonen onvoldoende werken.
Voorbeelden zijn hydrocortison-butyraat lotion en triamcinolonacetonide lotion.
Teer
Teer stilt de jeuk, bevordert een normale groei van de huid en werkt licht ontsmettend. Hierdoor kan de huid zich herstellen en heb je minder neiging tot krabben. Het wordt gebruikt wanneer de gewone anti-roos shampoos met zinkpyrithion en antischimmelmiddelen onvoldoende effect hebben.
Gebruiksaanwijzing shampoos tegen hoofdroos
- Was je haar altijd eerst met een milde of pH-neutrale shampoo en spoel die goed uit.
- Masseer dan het middel stevig in en laat het ten minste vijf minuten intrekken.
- Spoel daarna weer goed uit.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
In bepaalde gevallen is het beter de huisarts te raadplegen. Mogelijk is je aandoening geen hoofdroos en is een andere behandeling noodzakelijk:
- als de huid ontstoken is, bijvoorbeeld door het krabben;
- als er sprake is van haaruitval. Dan is de klacht geen gewone hoofdroos;
- als de schilfering er zilverachtig uitziet en er ook geïrriteerde schilferende plekken zijn elders op het lichaam, bijvoorbeeld in de knieholtes of de holtes van de ellebogen. Ook dan is het waarschijnlijk geen hoofdroos;
- als de hoofdroos na zes weken behandeling volgens voorschrift met een medicinale shampoo nog geen resultaat heeft gehad.
Lees meer
Lees minder
Haarschilfers
Je kunt zelf verschillende dingen doen om je hoofdroos te bestrijden.
- Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de verwarming aan kun je er dus meer last van hebben. Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.
- Was je haar éénmaal of tweemaal per week met een antiroosshampoo. Er zijn shampoos voor droge en voor vette schilfers. Het is belangrijk de shampoo in een kuur te gebruiken van minstens 4 weken. Volg de gebruiksaanwijzing van de producten. Indien je het haar vaker wast, gebruik je best voor de overige wasbeurten een shampoo voor frequent gebruik.
- Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Niet krabben of te ruw masseren.
- Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.
- Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. Je kunt ze blijven gebruiken, maar spoel ze goed uit.
- Bij een baby met melkkorstjes kunt u het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kun je de melkkorstjes voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. Na verloop van tijd verdwijnen de melkkorstjes ook vanzelf.
Lees minder
Lees meer