Wat is gewrichtspijn?
Er zijn verschillende soorten gewrichtspijn:
- Verstuiking (verzwikking, verrekking). Dit is een blessure aan een gewricht. Eén of meer gewrichtsbanden zijn dan door overrekking beschadigd.
- Gescheurde gewrichtsband als gevolg van een ongelukje.
- Ontwrichting (een arm uit de kom of een ontwrichte elleboog). Daarbij zijn de gewrichtsbanden gescheurd én zitten de botten niet meer normaal in het gewricht. Het gewricht is opgezet en kan niet meer worden bewogen. Dit is zeer pijnlijk.
- Chronische pijn aan een gewricht. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.
- bij reumatoïde artritis of jicht is dat een ontsteking, bij artrose is het slijtage.
Als je vooral last hebt van spierpijn, kijk dan voor meer informatie bij spierpijn.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Bij een kneuzing of een verstuiking kan je het volgende doen:
- IJs op de blessure kan de zwelling grotendeels voorkomen als je er zo snel mogelijk mee begint en het 20 tot 30 minuten volhoudt.
Herhaal het koelen met ijs zo nodig telkens 20 tot 30 minuten met tussenpozen van een half uur. Leg ijs of 'coldpack' nooit direct op de huid, maar gebruik als kompres een washandje of theedoek met ijsblokjes of een 'coldpack' erin. Is er geen ijs of 'coldpack' voorhanden, dan kan je het geblesseerde lichaamsdeel ook onder een koude kraan of in een koud bad houden.
Tip voor thuis:
|
Zorg dat er een 'coldpack' of plastic zakje met ijsblokjes klaarligt in de vriezer. |
- Rust is voor de genezing het belangrijkst; vermijd bezigheden die pijn geven. Je kan het getroffen lichaamsdeel het beste hoogleggen, dus voet, enkel of been hoger dan de heup; dat is goed tegen de zwelling. Een tip voor de nacht: leg eventueel een kussen onder het voeteneinde van je matras. Na twee dagen kunnen ijs en totale rust de genezing niet meer versnellen.
- Als je geen rust kan nemen, dan is het belangrijk het gewricht te beschermen en niet te veel te belasten. Een hulpmiddel daarbij is een goed aangelegd drukverband dat verkeerde bewegingen beperkt en normale bewegingen toelaat. Met zo'n drukverband (bandage) kan je het beste zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen drie dagen beginnen. Als je tenen of vingers opzwellen of pijn doen, zit het verband te strak en moet het wat losser worden aangelegd.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vertel in welke gewrichten je last hebt en wanneer je er last van hebt. Vertel ook welke middeltjes je al gebruikt hebt om de klachten te verzachten.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
- Heb je veel last van de pijn, dan kan je een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij gewrichtspijn raadt de apotheek je paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Het kan ook genomen worden in combinatie met de meeste andere medicijnen, zoals bloedverdunners.
- Andere pijnstillers die je kan gebruiken, zijn middelen met acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen (zogenaamde NSAID's), maar neem deze niet als je maagklachten, hoge bloeddruk, hartfalen, astma of COPD hebt, bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze pijnstillers kunnen problemen geven als u ze samen met bepaalde andere medicijnen gebruikt; vraag daarover advies bij je apotheker.
- Verder kan je bij je apotheek terecht voor cold/hotkompressen die je in het vriesvak of in heet water kunt leggen, voor drukverbanden en voor advies over het juiste drukverband.
- Warmteveroorzakende crèmes, zalven en pleisters zijn bedoeld voor spierpijn. Gebruik geen warmteveroorzakende smeermiddelen bij pijnlijke pezen of gewrichten, want dan kunnen de klachten juist verergeren!
- Er zijn ook zalven, sprays of huidpleisters met pijnstillers: met ketoprofen, diclofenac of ibuprofen. Als je deze middelen langdurig gebruikt, kan je wél last krijgen van bijwerkingen. Gebruik ze daarom niet langer dan twee weken achter elkaar.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Vaak gaat gewrichtspijn binnen een week vanzelf over met rust, een kompres of een drukverband.
Neem contact op met je huisarts:
- Als de pijn binnen twee dagen niet minder wordt of juist erger wordt.
- Als de klachten na een tot twee weken niet over zijn.
- Als je denkt dat u een ernstige kneuzing, een ernstige verstuiking of ontwrichting hebt.
- Als je het aangedane lichaamsdeel nauwelijks meer kunt gebruiken.
- Als je geen duidelijke oorzaak weet voor de pijn.
Bij bonkende pijn:
- Als de pijn uitstraalt naar een ander lichaamsdeel.
- Als het gewricht een vreemde vorm heeft.
Bij rugpijn:
- Als rugpijn uitstraalt naar de benen.
- Als je pijn in de rug hebt, net boven de taille (de nierstreek), zeker als je ook koorts hebt.
Bij pijn in armen/benen:
- Als je tintelingen voelt in arm, been of hand.
- Als nekbewegingen de pijn in een arm verergeren.
- Als pijn in het onderbeen steeds erger wordt na een blessure van enkele uren geleden.
- Als je last hebt van een doffe pijn in je onderbeen, zeker als het opgezet is (dit kan wijzen op trombose).
- Bij een heftige voortdurende pijn aan de buitenzijde van je onderbeen met daarbij eventueel een zwelling en/of bloeduitstorting.
- Als je na het lopen of fietsen kramp hebt in de kuiten die na even rusten verdwijnt (dit kan wijzen op `etalagebenen`).
Bij pijn in gewrichten:
- Als de pijn na een tot twee weken nog niet over is.
- Als je pijn hebt in meer dan één gewricht.
- Als een gewricht rood, warm en gezwollen is.
- Als je naast gewrichtspijn ook koorts hebt.
Lees meer
Lees minder
Spierpijn en/of gewrichtspijn
- Rust voldoende
- Koelen met ijs.
Leg ijs of 'coldpack' nooit direct op de huid, maar gebruik als kompres een washandje of theedoek met ijsblokjes of een 'coldpack' erin.
- Breng eventueel een ondersteunend verband aan, maar span dit niet te hard aan. Bij opzwelling van de spier kan hierdoor de bloedvaten worden ingeklemd waardoor zuurstoftekort en extra spierpijn kan ontstaan.
- Plaats het gekwetste lichaamsdeel in de mate van het mogelijke in hoogstand. Ook dit voorkomt bloeduitstorting en blauwkleuring.
- Een warmtepack kan verlichting brengen in geval van stramme en pijnlijke spieren. Pas dit pas 48 uur na de kneuzing toe, ook weer om bloeduitstortingen in te perken.
- Heb je veel last van de pijn, dan kun je een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij gewrichtspijn raadt de apotheek je paracetamol aan.
Het is belangrijk om blessures te voorkomen door
- Een goede opwarming en afkoeling bij het sporten in te bouwen.
- Vermijd overgewicht.
In sommige gevallen is het raadzaam je arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer