Wat is de schaamluis?
Hoofdluizen en schaamluizen zijn witachtige insekten van twee tot vier millimeter groot. Hoofdluizen en schaamluizen zijn familie van elkaar. Luizen kruipen langzaam rond over de huid en de haarwortels en dat veroorzaakt jeuk. Met enige moeite kunt u ze vinden. Ze kunnen niet springen. Hoofdluizen zitten in het hoofdhaar. Schaamluizen zitten meestal in het schaamhaar en soms in het borst- of buikhaar.
Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan de haren, vlak bij de huid. De eitjes komen na één week uit. Luizen voelen zich het prettigst op een warme, behaarde huid. Op andere plaatsen gaan ze snel dood. De eitjes hoeven niet per se op het lichaam te zitten om lang in leven te blijven; die kunnen beter tegen de kou. Hoofdluizen worden ook wel 'pietjes' genoemd. Een andere naam voor schaamluizen is 'platjes'. De eitjes noemen we 'neten'.
HOE KRIJG JE ZE?
Schaamluizen kunnen van de ene mens naar de andere kruipen tijdens het vrijen. Condooms bieden geen bescherming tegen schaamluizen. Je kan ze ook krijgen als je in één bed slaapt met iemand die schaamluizen heeft.
KAN HET KWAAD?
Luizen veroorzaken alleen jeuk en kunnen geen kwaad.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
-
Bij schaamluizen kun je eventueel het schaamhaar afscheren; daarmee verdwijnen de meeste neten. Wassen met lotion blijft ook dan nodig. Houd er rekening mee dat schaamluizen ook kunnen zitten in het haar op de onderbuik, aan de binnenkant van de dijen en tussen de billen. Als je partner schaamluizen heeft, moeten deze ook worden behandeld.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
De beste manier om schaamluizen weg te krijgen, is je schaamhaar afscheren.
Er bestaat een lotion op basis van malathion. Na gebruik uitkammen met een luizenkam. Kam nadien je schaamhaar uit met een luizenkam. Malathion wordt afgeraden bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Voor schaamluizen hoef je niet naar de huisarts. Ga wel naar de huisarts als je vermoedt dat je behalve schaamluizen ook een andere seksueel overdraagbare aandoening hebt.
Lees meer
Lees minder
Schaamluis
- Behaarde plekken die steeds weer jeuken, moet je zorgvuldig nakijken bij goed daglicht.
- Bij schaamluizen kun je eventueel het schaamhaar afscheren; daarmee verdwijnen de meeste neten.
Wassen met lotion blijft ook dan nodig.
Houd er rekening mee dat schaamluizen ook kunnen zitten in het haar op de onderbuik, aan de binnenkant van de dijen en tussen de billen.
Als je partner schaamluizen heeft, moeten deze ook worden behandeld.
- Luizen bestrijdt je door een combinatie van wassen en kammen. Was het haar met een speciale lotion (met malathion).
Het heeft geen zin de lotion uit voorzorg te gebruiken.
Kammen en borstels moet je minstens een uur laten weken in luizenbestrijdingsmiddel.
- Was kleding en beddengoed op minimaal 60 graden.
Wat niet gewassen kan worden, minimaal een week in een afgesloten plastic zak of 24 uur in de diepvries bewaren; daarna goed uitkloppen of uitborstelen.
In sommige gevallen is het raadzaam een arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer