Wat verstaan we onder snurken?
Krijg je ook wel eens een duw van je partner net op het moment dat je ingeslapen bent? Of misschien heb je zelf oordopjes klaar liggen om door het gesnurk van je partner je nachtrust niet te laten vergallen? Je kan snurken vergelijken met het leeglopen van een opgeblazen ballon: veel lucht stroomt dan heel snel door een nauwe doorgang, met als gevolg dat dit nauwe deel gaat trillen en een snerpend geluid maakt.
Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van je neus (neusgaten) en je stembanden, die zich aan het begin van je luchtpijp bevinden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gebied in de keelholte achter de tong. Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid.
Snurken neemt toe met de leeftijd. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar, maar het kan ook reeds vroeger.
Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.
Het snurken wordt bevorderd door alles wat de weg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maakt, zoals:
- Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
- Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
- Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden. Ook alcohol en bepaalde geneesmiddelen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren waardoor ze verslappen.
- Voortdurende irritatie van de keel door roken of brandend maagzuur (ten gevolge van een breuk in het middenrif) kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.
- Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker.
- Een te nauwe neusholte of neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen (dit zijn met vocht gevulde uitstulpingen van het neusslijmvlies) of door scheefstand van het neustussenschot. Hierdoor ontstaat een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen.
- Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit komt vooral bij kinderen voor.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Volgende tips kunnen soms al soelaas brengen:
- Vermijd alcoholgebruik vanaf drie uur voor het slapen.
- Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen. Eet ten laatste drie uur voor het slapengaan.
- Stop met roken.
- Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen
- Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn.
- Sommige mensen zijn geholpen wanneer hen verhinderd wordt op de rug te gaan liggen. Om die reden worden soms tennisballen in de rug van de pyamajas genaaid.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Beschrijf je klacht (of die van je partner) zo concreet mogelijk:
- Wanneer snurk je vooral?
- Heb je last van neusverstopping?
- Voel je je uitgeslapen wanneer je wakker wordt? Indien dit niet het geval is zou dit eventueel kunnen wijzen op slaapapnoe. Bij een klein deel van de snurkende mensen is de keelholte zo nauw dat het zachte gehemelte met de huig en de keelwand af en toe helemaal tegen elkaar aan gezogen worden, waardoor een totale afsluiting van de luchtweg ontstaat: er is een ademstilstand die wel dertig seconden of langer kan duren. Gevaar op verstikking is er niet echt, aangezien je door een signaal vanuit de hersenen wakker wordt. Maar het spreekt voor zich dat de slaapkwaliteit sterk afneemt en je hierdoor langzamerhand oververmoeid geraakt. Op lange termijn heeft slaapapnoe ook nadelige gevolgen voor hart- en bloedvaten. Echte slaapapnoe vereist dus een juiste medische behandeling en opvolging.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
In de apotheek worden middeltjes verkocht die de snurker – en vooral de partner – een betere slaapkwaliteit beloven. Veel evidentie bestaat er niet voor de therapeutische kwaliteit van deze middelen, maar het kan zeker geen kwaad ze eens uit te proberen. Je weet maar nooit dat ze een oplossing voor je zijn…
Volgende producten vinden we terug in de apotheek:
- Neusspray op basis van natuurlijke oliën die de verstopte neus iet of wat kan verlichten en zo het snurken kan verminderen. Let wel, het langdurig aanbrengen van vreemde stoffen is op lange termijn niet ideaal voor het neusslijmvlies.
- Keelspray en orale strips, eveneens op basis van natuurlijke oliën. Ze zouden het keelweefsel smeren en zo de trillingen verminderen die het snurken veroorzaken.
- Pleisters om op de neus te kleven. Ze houden op die manier de neusgaten iets verder open en zouden hierdoor het snurken verminderen. Dergelijke pleisters worden soms ook door sportlui gebruikt in de hoop meer zuurstof op te nemen en betere prestaties te leveren.
- Clips om de neusgaten op te houden
- Mondbeugels die ervoor moeten zorgen dat de tong niet tegen de huig wordt gedrukt en er zo een grotere luchtdoorstroming is, waarbij snurken zou verminderen.
- Oordoppen voor de partner
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Bedenk dat de voorgenoemde middelen niet altijd even efficiënt werken. Ga dus best eens langs je huisarts. Die kan eventueel nagaan of een bezoek aan de Neus-Keel-Oorspecialist aangewezen is.
In sommige gevallen kan een heelkundige ingreep aan de neus of de keelholte (t.h.v. amandelen, zacht gehemelte en/of huig) nodig zijn om je probleem op te lossen.
Lees meer
Lees minder
Snurken
Occasionele snurkers zijn vaak geholpen met eenvoudige middeltjes:
- Drink geen alcohol en eet geen zware maaltijd vanaf 2 uur voor het slapengaan.
- Vermijd overgewicht.
- Rook niet.
- Slaap op je zij, eventueel kun je een voorwerp (bv.een halve tennisbal) in de rug van je pyjama naaien om te voorkomen dat je op je rug rolt. Er bestaan ook speciale kussens die het snurken helpen tegengaan.
- Bij je apotheker zijn verschillende middeltjes tegen snurken te koop, zoals neusstrips, orale strips en keelspray.
- Slaapmiddelen en antidepressiva kunnen spierverslapping veroorzaken en zo snurken veroorzaken of verergeren.
- Maak de kamer zoveel mogelijk stofvrij.
Deze middelen zijn meestal onvoldoende bij hevige snurkers of personen met sociaal storend snurken.
In dit geval is het vooral het neus-keel-ooronderzoek dat bijkomende informatie zal verschaffen.
Wanneer duidelijke afwijkingen kunnen worden vastgesteld in de neus-keelholte kan men trachten deze te corrigeren eventueel door een heelkundige ingreep.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer