Longkanker

Longkanker

Er zijn verschillende vormen. Kleincellige longkanker komt bij ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen met longkanker voor. De niet-kleincellige vorm groeit langzamer en de doorgroei in omliggend weefsel en de uitzaaiingen verlopen daardoor ook langzamer.

Specifieke vragen?
Wat is longkanker?

Kanker is een ziekte waarbij lichaamscellen ongecontroleerd delen. Er ontstaan gezwellen (tumoren). Deze tumoren zijn kwaadaardig. Dit wil zeggen dat de tumor blijft groeien en omliggende weefsels binnendringt en beschadigt. Tumorcellen kunnen ook loslaten en via bloed of lymfevocht elders in het lichaam komen en daar uitgroeien tot nieuwe tumoren (uitzaaiingen).

Longkanker is een tumor die ontstaat in de longen. Longkanker zaait zich doorgaans uit naar de lymfeklieren rondom de luchtpijp. Vervolgens zijn er vaak uitzaaiingen naar andere lymfeklieren (sleutelbeen, oksels, hals) en naar andere organen, bijvoorbeeld de andere long, de lever, de bijnieren, de botten en de hersenen.

Er zijn verschillende vormen van longkanker. Meestal gaat het om kleincellige of niet-kleincellige longkanker. Kleincellige longkanker komt bij ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen met longkanker voor. Kenmerkend voor deze vorm is dat cellen zich snel delen, in het omliggende weefsel groeien en uitzaaien. Niet-kleincellige longkanker komt bij ongeveer 75 tot 80 procent van de mensen met longkanker voor. De tumor groeit langzamer en de doorgroei in omliggend weefsel en de uitzaaiingen verlopen daardoor ook langzamer. Door de behandeling lukt het vaak nog om het leven te verlengen en de klachten te bestrijden.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën