Wat is de ziekte van Huntington?
De ziekte van huntington is een aandoening waarbij zenuwcellen in bepaalde gebieden in de hersenen langzaam afsterven. De ziekte veroorzaakt symptomen op fysiek, mentaal en psychisch vlak.
Doorgaans treden de eerste symptomen op tussen 35 en 55 jaar. In zeldzame gevallen begint de aandoening al op jonge leeftijd, al voor het 20ste levensjaar. Er wordt dan gesproken over de juveniele vorm van de Westphal variant.
De symptomen bij de ziekte van Huntington worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk:
- Neurologische symptomen (lichamelijk);
- Psychiatrische symptomen (gedrag);
- Cognitieve symptomen (mentaal).
Onder neurologische symptomen horen onder andere ongecontroleerde en onwillekeurige bewegingen, evenwichtsstoornissen, spierstijfheid, slik- en spraakstoornissen.
Voorbeelden van psychiatrische symptomen zijn woede-uitbarstingen, somberheid, lusteloosheid, wantrouwigheid, angst en depressie.
Ook de cognitieve functies gaan geleidelijk achteruit. Voorbeelden zijn een achteruitgang van het geheugen en de concentratie, verlies van interesse, moeilijkheden met organiseren,... .
De ziekte van Huntington kan niet genezen worden. Met behulp van bepaalde geneesmiddelen kunnen klachten wel verminderd worden. De aandoening kent een langzaam verloop en leidt na gemiddeld 15 tot 20 jaar tot overlijden.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
De ziekte van huntington is een erfelijke aandoening. Door een afwijkend gen op chromosoom 4 sterven de zenuwcellen in bepaalde gebieden van de hersenen vroegtijdig af.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts bij symptomen die kunnen wijzen op de ziekte van Huntington.
De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening. Kinderen waarbij één van de ouders de aandoening heeft, hebben 50 procent kans om de ziekte ook te krijgen. Via een predictieve test kan nagegaan worden of je drager bent van het gen en of je de ziekte zal krijgen. Het is echter onmogelijk te voorspellen op welk tijdstip en op welke manier de aandoening tot uiting zal komen.
Lees meer
Lees minder