Littekens

Littekens

Wanneer je huid beschadigd raakt, ontstaat een litteken. Het begint rood en dik en zal geleidelijk vervagen. Vaak kan een litteken erg lelijk lijken in het begin. Geen paniek; als je het wat tijd geeft kan het mooi genezen.

Specifieke vragen?
Wat verstaan we onder littekens?

Wanneer je huid beschadigd raakt, ontstaat een litteken.

Hoe een litteken zich vormt, is afhankelijk van een paar factoren:

  • Grootte van de beschadiging. Hoe groter de beschadiging, hoe langer je huid nodig heeft om te genezen. Dit vergroot de kans dat je litteken meer zal opvallen.
  • Leeftijd. Een jonge huid herstelt zich sterk, zelfs té sterk. Dit zorgt voor grotere, dikkere littekens.
  • Plaats van het litteken. Hoe strakker de huid staat, hoe meer zichtbaar het litteken zal zijn. Ook als een litteken bijvoorbeeld een huidplooi kruist, zal het wat meer opvallen.

Een litteken begint rood en dik en zal geleidelijk vervagen. Vaak kan een litteken erg lelijk lijken in het begin. Geen paniek; als je het wat tijd geeft kan het mooi genezen.

Er bestaan verschillende soorten littekens.

  • Gewoonlijk geneest een wondje zonder veel problemen en blijft er een streng of vlekje over.
  • Na infecties, ziektes of straling blijft er soms een atrofisch litteken achter. Dit is dun, soepel en glanzend en ligt verzonken in je huid.
  • Je kan ook aanleg (familie- of rasgebonden) hebben tot hypertrofische littekens. Dit zijn dikke, roze strengen en vlekken op de huid. Ze ontstaan zo’n 3 weken na de verwonding en zullen gedurende ongeveer een jaar nog dikker worden. Je huid boven je borstbeen, je schouders, je nek en je oren zal het vaakst zulke littekens vormen.
  • Tenslotte kunnen hypertrofische littekens zelfs verder groeien dan de grenzen van de wonde en redelijk grote delen van de huid bedekken. Dan spreek je over keloïd-littekens.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: