Wat is lactose-intolerantie?
Bij lactose-intolerantie reageer je op melksuiker of lactose in melk. Lactose moet in de darm in stukjes gesplitst worden opdat het doorheen de darmen in het bloed opgenomen kan worden. Het enzyme (soort katalysator) lactase zorgt hier normaal voor. Bij lactose-intolerantie heb je een tekort aan dit enzyme lactase. Lactose kan daardoor onvoldoende uit de darmen worden opgenomen. Het niet-verteerde lactose wordt door de darmbacteriën omgezet in zuren en gas. Dit veroorzaakt o.a. buikpijn, winderigheid of (schuimende) diarree na het eten van normale porties melkproducten. Het gebruik van kleine hoeveelheden lactose geeft zelden reacties.
De behandeling voor lactose-intolerantie bestaat meestal uit een lactosearm dieet. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen een bepaalde hoeveelheid lactose verdragen. Die hoeveelheid moet bepaald worden. Als je systematisch alle melk- en zuivelproducten weglaat uit je dieet, schrap je automatisch de belangrijkste bron van calcium. Begeleiding door een dietist is daarom erg belangrijk bij het volgen van een lactosearm dieet. Personen die geen lactose kunnen verdragen moeten een lactosevrij dieet volgen.
Lactose-intolerantie komt slechts zeer zelden als aangeboren aandoening voor. Bij heel veel bevolkingsgroepen, vooral Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen, neemt de productie van lactase enkele jaren na de geboorte van nature af. Er ontwikkelt zich een meestal gedeeltelijke of volledige vorm van lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie kan ook ontstaan als gevolg van een darmziekte (zoals een virale maagdarmontsteking, Giardia-infectie of bestraling) waardoor de darmwand niet meer voldoende lactase kan aanmaken.
Lactose-intolerantie is zeker geen koemelkallergie. Hierbij reageert u tegen de eiwitten die in melk voorkomen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Raadpleeg een diëtist om een lactose-arm dieet samen te stellen en om etiketten van voedingsmiddelen te leren interpreteren. Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Op de verpakking staat dit vaak vermeld als weipoeder of droge melkbestanddelen. Lactose is bijvoorbeeld aanwezig in soepen, fruitsap, sauzen, koekjes enz. Geneesmiddelen kunnen ook lactose bevatten.
- Melk wordt best verdragen wanneer de maag zich langzaam ledigt. Voeg daarom bijvoorbeeld ontbijtgranen toe aan melk of eet er vaste voedingsmiddelen bij.
- Vermijd melk op een nuchtere maag. Kleine hoeveelheden melk (1/2 tas) worden meestal goed verdragen. Drink maximum 1 tas in één keer en spreid de inname over de dag. Er bestaat ook calciumverrijkte melk om zoveel mogelijk calcium op te nemen.
- Kies voor zuivelproducten die beter verdragen worden zoals kefir, "matin léger", "grand lait".
- Kies voor yoghurt of gefermenteerde melk waarbij de lactose reeds door bacteriën is voorverteerd.
- Kazen met harde korst bevatten weinig lactose.
- Lactosegehydroliseerde of lactosearme melk en calciumverrijkte sojadrinks zijn ook mogelijk.
- Eet veel voedingsstoffen die rijk aan calcium zijn zoals broccoli, groene kool, spinazie, waterkers, sinaasappel, amandelen, gedroogde vijgen, brood, sardienen en zalm.
- In grootwarenhuizen zijn ook lactosearme melkproducten verkrijgbaar.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Vertel waar je precies last van hebt en wanneer. Vertel ook welke geneesmiddelen je gebruikt en vraag of er lactose in verwerkt is.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
- Het enzyme lactase is verkrijgbaar in capsulevorm. Na het innemen van dit voedingssupplement kan toch een bepaalde hoeveelheid melkproducten worden verdragen. Opgelet voor mensen met suikerziekte. Bij de vertering van lactose komt o.a. glucose vrij.
- Lactobacillen in probiotica stimuleren de lactase-activiteit in de dunne darm en hebben zelf ook een lactase-activiteit
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
- als je last hebt van winderigheid, diarree of buikpijn na het eten van melkproducten. Er bestaan ademtesten om lactose-intolerantie op te sporen.Je kunt beter niet op eigen houtje alle melkproducten weglaten omdat je dan gemakkelijker een calciumtekort oploopt.
- als je een darminfectie hebt gehad en melkproducten niet goed kan verdragen.
Lees meer
Lees minder
Lactose-intolerantie
- Raadpleeg een diëtist om een lactose-arm dieet samen te stellen en om etiketten van voedingsmiddelen te leren interpreteren.
Veel fabrikanten gebruiken melk, melkpoeder of melkbestanddelen uit melk in hun producten. Op de verpakking staat dit vaak vermeld als weipoeder of droge melkbestanddelen.
Lactose is bijvoorbeeld aanwezig in soepen, fruitsap, sauzen, koekjes enz. Geneesmiddelen kunnen ook lactose bevatten.
- Melk wordt best verdragen wanneer de maag zich langzaam ledigt. Voeg daarom bijvoorbeeld ontbijtgranen toe aan melk of eet er vaste voedingsmiddelen bij.
- Vermijd melk op een nuchtere maag. Kleine hoeveelheden melk (1/2 glas) worden meestal goed verdragen. Drink maximum 1 tas in één keer en spreid de inname over de dag.
Er bestaat ook calciumverrijkte melk om zoveel mogelijk calcium op te nemen.
- Kies voor zuivelproducten die beter verdragen worden zoals kefir, "matin léger", "grand lait".
- Kies voor yoghurt of andere gefermenteerde melkproducten waarbij de lactose reeds door bacteriën is voorverteerd.
- Kazen met harde korst bevatten weinig lactose.
- Lactosegehydroliseerde of lactosearme melk en calciumverrijkte sojadrinks zijn ook mogelijk.
- Eet veel voedingsstoffen die rijk aan calcium zijn zoals broccoli, groene kool, spinazie, waterkers, sinaasappel, amandelen, gedroogde vijgen, brood, sardienen en zalm.
- In grootwarenhuizen zijn ook lactosearme melkproducten verkrijgbaar.
In bepaalde gevallen is het raadzaam je huisarts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer