Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt. Iedereen stopt tijdens de slaap wel eens met ademhalen. Personen met slaapapneu stoppen meer dan 5 keer per uur met ademen. Een adempauze kan 10 seconden tot meer dan één minuut duren. Meestal merkt de persoon zelf niet dat de ademhaling stopt.
Doordat de ademhaling stopt, krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Bij een te laag zuurstofgehalte, geven de hersenen een alarmsignaal zodat de ademhaling weer hervat wordt.
Als gevolg van de vele ademstops, is de nachtrust verstoord. Dit heeft gevolgen voor het functioneren overdag. Mensen met slaapapneu zijn doorgaans vermoeid en kunnen overdag last hebben van slaperigheid en concentratiestoornissen. Andere typische symptomen die gepaard gaan met slaapapneu zijn:
- luid snurken;
- vaak moeten plassen 's nachts;
- hoofdpijn bij het opstaan;
- humeurigheid;
- seksuele problemen (verminderd libido, impotentie);
- hoge bloeddruk;
- hartritmestoornissen.
Vaak speelt de slaaphouding een belangrijke rol. Liggen op de rug wordt best vermeden. Een aangepaste slaaphouding wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen, zoals:
- een mondprothese die de keelholte openhoudt.
- CPAP (luchttoevoer in de neus via een masker, 's nachts).
- een heelkundige ingreep.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben.
De adempauze kan het gevolg zijn van een obstructie van de neus/keelholte. Er wordt dan gesproken van obstructieve apneu. De obstructie kan het gevolg zijn van een afwijkende bouw van de luchtwegen zoals een afwijking van de kaak, een grote tong, een korte nek,... Ook kunnen de keelspieren die de luchtwegen openhouden verzwakt zijn.
In andere gevallen valt de stimulatie vanuit de hersenen om te ademen met korte periodes weg. In dat geval is er sprake van centrale apneu.
Bij een combinatie van obstructieve en centrale apneu, spreekt men van een gemengde vorm.
Slaapapneu komt vaker voor bij personen met:
- obesitas;
- een verhoogde bloeddruk;
- diabetes;
- een verhoogd cholesterolgehalte.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Houd je gewicht onder controle.
- Stop met roken. Roken prikkelt de slijmvliezen en bevordert snurken.
- Gebruik geen slaap- en/of kalmeringsmiddelen.
- Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme.
- Vermijd slapen op de rug. Naai eventueel een tennisbal achterin je pyama om te voorkomen dat je op je rug gaat liggen.
- Wees matig met alcohol. Drink niet meer dan 2 glazen alcohol per dag en drink bij voorkeur geen alcohol in de avonduren.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts wanneer je erg veel last hebt van slaperigheid overdag. Zelf merk je doorgaans niets van de adempauze. Je partner kan deze soms wel opmerken.
Lees meer
Lees minder