Wat is mucoviscidose?
Mucovisidose is een ernstige chronische aandoening waarbij het slijm in de mond, keel, longen, maag, darmen, pancreas en lever abnormaal taai is. Er wordt ook gesproken over taaislijmziekte. Het taai slijmvlies leidt tot verstoppingen in de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Door herhaalde verstoppingen kunnen er littekens ontstaan in de getroffen organen, waardoor deze minder goed gaan werken.
Typische klachten zijn:
- kortademigheid;
- terugkerende luchtweginfecties (longontsteking);
- vaak hoesten;
- vettige, stinkende ontlasting (slechte vertering);
- groeiachterstand;
- onvoldoende gewichtstoename;
- buikpijn.
Het verloop van de mucovisidose en de ernst van de klachten kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Bovendien kent de aandoening een sterk wisselend verloop met periodes met veel en dan weer weinig klachten.
Mucoviscidose is een aangeboren aandoening. Bij de meeste patiënten wordt de diagnose tijdens het eerste levensjaar gesteld. Bij milde vormen wordt de diagnose soms pas op volwassen leeftijd gesteld.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Mucovisidose is het gevolg van een genetische afwijking, namelijk een fout in chromosoom 7 ( mucogen). Bij mucovisidose is het transport van water en zout in de lichaamscellen verstoord, waardoor het slijm taai en onvoldoende vloeibaar is.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Het is belangrijk om fit te blijven. Als je in goede conditie bent, kan je slijmen makkelijker ophoesten en krijg je minder snel luchtweginfecties. Probeer minstens een half uur per dag te bewegen.
- Door een verstoorde vetvertering en een verhoogde behoeft om tegen infecties te vechten, is uw energiebehoefte hoger. Een goede voedingstoestand is echter belangrijk.
- Kies voor energierijke en vetrijke maaltijden.
- Neem voldoende tussendoortjes.
- Neem bij elke maaltijd verteringsenzymen, aangepast aan het vetgehalte van de maaltijd.
- Gebruik extra zout.
- Vermijd blootstelling aan sigaretten.
Lees meer
Lees minder