Wat is stress?
Soms wordt het ons allemaal een beetje teveel, een actief gezinsleven, sociale verplichtingen, activiteiten, de druk op het werk. Deze situaties kunnen veel energie opslorpen. Toch is stress een nuttige reactie die ons helpt om met bepaalde emotionele situaties om te gaan zoals angst, boosheid, blijdschap enz.
We spreken van positieve stress als we er een energieboost van krijgen en van negatieve stress als we niet meer verder kunnen.
Aangezien er geen goede en geen slechte stress bestaat, is het belangrijk te zien of deze gespannen toestand verdwijnt of zich ontwikkeld tot een permanente onaangename toestand. Dit kan dan schadelijke gevolgen hebben.
Wat we als aangenaam of onaangenaam ervaren is de stressfactor.
Wanneer ons lichaam geconfronteerd wordt met een positieve of negatieve ervaring, probeert het zich aan de situatie aan te passen en zichzelf in evenwicht te houden. We bevinden ons dan in een stresstoestand die een grote invloed kan hebben op ons systeem. Dit is ook afhankelijk van de persoon namelijk de voorbije ervaringen, de lichamelijke gezondheid en het aantal stressfactoren die tegelijk aanwezig zijn.
Wanneer stress de kop op steekt in ons leven is het belangrijk hoe stressbestendig iemand is.
In bepaalde omstandigheden kunnen we stress niet ontvluchten of er tegen vechten. We hebben enkel de mogelijkheid deze situatie te ondergaan of te 'incasseren'. Dit zorgt ervoor dat de stresstoestand langer aanhoudt en ons lichaam gaat uitputten. Het kan zelfs zover gaan dat ons immuunsysteem verzwakt. We zijn dan niet langer in staat om onze dagdagelijkse taken op de juiste manier uit te voeren. Herhaaldelijke stress zorgt ervoor dat gevoelens verdrongen worden, we krijgen steeds minder plezier in dingen. Deze toestand brengt schade toe aan onze gezondheid. Depressie, agressie, spier-en gewrichtspijnen, hartaandoeningen enz. liggen op de loer.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Probeer een overdaad aan stress te vermijden. Wanneer je je in een stresstoestand bevindt, tracht de situatie onder controle te houden en er zo goed mogelijk op te reageren.
Neem regelmatig tijd voor jezelf.
Zet even uw familiale en sociale verplichtingen opzij en doe iets voor jezelf.
Maak een planning op van je activiteiten en verplichtingen, en maak een evaluatie die past bij je levensritme. Houd rekening met je eigen verwachtingen en doelstellingen. Stel ook je prioriteiten. Dit is belangrijk om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Doe één taak tegelijk, dit zal het stressgehalte verminderen.
Leer om afstand te nemen eventueel met de hulp van een therapeut.
Doe iets wat je ontspant.
Ga een avondje uit met vrienden, amuseer je, doe iets wat je aan het lachen brengt. Lachen maakt in je lichaam endorfines aan die je een aangenaam gevoel bezorgen.
Luister naar een vrolijk muziekje dan gaat alles veel vlotter.
Je kan je inschrijven voor een relaxatiecursus om de basistechnieken te leren die je in een stresssituatie kunt toepassen.
Blijf gezond eten en beweeg.
Drink voldoende water om je vochtgehalte op peil te houden.
Als je wilt snoepen, neem dan gedroogd fruit. Dat zit vol magnesium. Het kan zijn dat je bepaalde voedseltekorten hebt. Spreek hierover met je arts.
Geniet van het moment.
Wees bewust van het hier en het nu, geniet van dat wat je doet en ervaart.
Ontwikkel jezelf, volg eventueel een cursus yoga. Ga voor een 'zen' attitude.
Wees ook bewust over je gevoelens in een stressmoment.
- Hoe voel ik me op dat moment?
- Waarom?
- Wat wordt er van je verwacht?
- Hoe denk je over jezelf?
- Hoe kun je deze emotie onder controle houden?
Blijf niet piekeren over een bepaalde situatie maar probeer ze te analyseren en te controleren.
Leer je emoties uiten en leer je beter uit te drukken zonder agressief te worden. Ook hiervoor kun je een cursus volgen of een aangepaste therapie.
Word je bewust van je ademhaling.
Ademhalen is een automatische daad, daar moeten we niet over nadenken. Nochtans is het mogelijk onze ademhaling te beheersen. Zo regelen we onrechtstreeks ons zenuwsysteem en onze bloedcirculatie. Ook onze spieren hebben zuurstof nodig om zich te kunnen ontspannen.
Een stresstoestand zorgt ervoor dat we sneller gaan ademen, ons hart gaat sneller slaan, we beginnen te zweten of uit nervositeit te trillen. Je ademhaling vertragen is dus goed tegen stress. Je gezondheid, je gedachten worden rustiger.
Leer de techniek om via uw buik te ademen Volg in gedachten de weg die de lucht in je lichaam aflegt en concentreer je. Let erop dat je buik uitzet bij het inademen. Bij het uitademen trek je je buik langzaam in. |
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Vertel je apotheker waar je last van hebt en vraag raad.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Naast je actieve aanpak zijn er geneesmiddelen, voedingssupplementen, thees en homeopatische middelen die je kunt innemen om je gezondheid te ondersteunen.
Dikwijls zit er magnesium in deze producten.
Magnesium wordt niet voor niets het anti-stress mineraal genoemd. Het maakt je rustig en het ondersteunt je zenuwstelsel.
Doordat je lichaam meer magnesium gebruikt als je stress hebt, kan er een tekort ontstaan. Dit magnesiumtekort zorgt er vervolgens voor dat je minder goed met stress om kunt gaan. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Wanneer de stress chronisch wordt en je merkt dat je tolerantiedrempel steeds lager en lager wordt, kan het tijd zijn om naar je huisarts te gaan.
Je gaat best naar de huisarts wanneer ontspanningsoefeningen (zoals mindfulness, yoga, zenuwstelsel-regulatie) onvoldoende werken en wanneer de hulpmiddelen die we vanuit de apotheek kunnen aanreiken gaan soelaas bieden.
Zoals eerder vermeld, kan uit de hand gelopen stress tot burn-out leiden. Wees dus alert voor alarmsignalen en schakel liever te vroeg dan te laat professionele hulp in. Soms kan je het niet alleen en dat is helemaal oké. Daarvoor is ons zorgstelsel er. Laat je helpen.
Lees meer
Lees minder
Stress
Ga voor een 'Zen attitude'!
- Uit je gevoelens;
- Leer 'nee' zeggen;
- Je kunt niet iedereen tevreden stellen;
- Doe af en toe jezelf een plezier;
- Maak een afspraak met jezelf en plan een activiteit die je graag doet, al is het niks doen;
- Denk positief en relativeer;
- Leer door je buik te ademen;
- Beweeg regelmatig (buiten), ga wandelen... ;
- Neem afstand van de situatie, kom tot rust;
- Leer je eigen stressfactoren kennen en schrap dat wat tot niets leidt.
Tips voor vrouwen
Staat je zelfvertrouwen regelmatig op een laag pitje? Vrouwen zijn vaak geneigd om zich eerder te richten op hun mindere kantjes. Met onze tips voel je je al snel beter in je vel!
- Verleg je focus. Kijk niet alleen naar wat er verkeerd gaat of niet lukt. Dat geldt ook voor je uiterlijk. Focus je niet op je buikje, maar wél op je troeven. Vergelijk jezelf niet met beroemdheden of je vriendinnen. Kraak jezelf niet af en maak ook geen mopjes over je eigen lichaam.
- Als verlengde op het vorige: geef jezelf een compliment. Onmogelijk? Dan is het van het grootste belang dat je hiermee aan de slag gaat. Je kunt er de dag mee starten of er ’s avonds wat tijd voor nemen. Het werkt nog beter om ze op te schrijven in een complimentendagboek. Probeer steeds 3 positieve dingen van die dag, hoe klein dan ook, te noteren.
- Wees positief, maar durf de negatieve momenten te aanvaarden. Een positieve mindset is cruciaal om je goed in je vel te voelen, met situaties te kunnen omgaan en sterk in het leven staan. Niettegenstaande zullen er genoeg momenten zijn waarop je teleurgesteld bent in jezelf. Ook dat hoort erbij, zorg er gewoon voor dat die negatieve emoties niet alles gaan overheersen.
- Zeg eens een keer NEE. Succesvolle, gelukkige vrouwen hebben allemaal geleerd hoe ze werk, privéaangelegenheden en me-time met elkaar in evenwicht moeten brengen. Het is belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Als je dat niet doet, verzwak je en ben je non-stop moe. Uiteindelijk heb je nergens nog zin in, sleep je je door de dagen heen omdat je niet lekker in je vel zit. Mensen accepteren het echt wel als je een keertje niet ingaat op wat ze van je vragen.
- Bedenk een goede ochtendroutine en maak er tijd voor. Een goede dag begint met een goede start! Neem 10 minuutjes voor jezelf, eet een volwaardig ontbijt en drink voldoende water. Nu ben je klaar om de dag te tackelen.
- Heb je een slechte dag? ‘Geef jezelf een break’, zou je een ander adviseren. Maar wanneer je zélf eens een dipdag hebt, dan blijkt het vaak erg moeilijk om het even rustig aan te doen. Volg de raad op die je een ander zou geven. Dit is niet de dag waarop je de wereld gaat veroveren, maar tijd maakt voor zelfzorg. Geniet van een kop thee en een boek, maak een wandeling, mediteer, neem een bad, verzorg je lichaam en eet gezond.
Lees minder
Lees meer