Wat is het nefrotisch syndroom?
Het nefrotisch syndroom is een aandoening waarbij de nierfilters (glomeruli) niet meer goed werken. De nieren filteren het bloed. Voedingstoffen worden terug opgenomen in het bloed, de afvalstoffen worden verwijderd via de nieren. Wanneer de nierfilters niet goed werken, gaan er eiwitten verloren via de urine. Hierdoor ontstaat er een tekort aan het eiwit albumine in het bloed (hypalbuminemie). Om het tekort aan eiwitten te compenseren gaat de lever meer eiwitten aanmaken, maar ook meer vetten en cholesterol (hyperlipidemie).
De symptomen bij het nefrotische syndroom zijn:
- minder plassen;
- vochtophoping (benen, voeten, buik, oogleden);
- eiwitverlies in de urine;
- te laag eiwitgehalte in het bloed;
- gewichtstoename (door vocht);
- verhoogde vatbaarheid voor infecties;
- algemeen gevoel van ziekte;
- buikpijn;
- verminderde eetlust;
- schuimige urine.
Het nefrotisch syndroom wordt het meest gezien bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.
De diagnose wordt gesteld op basis van een urineonderzoek en een bloedonderzoek. Vaak wordt er ook een biopsie van de nier genomen.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Bij kinderen is de oorzaak van het nefrotisch syndroom vaak niet gekend. Het afweersysteem zou een rol spelen, waarbij het lichaam overdreven reageert op een virale infectie.
Bij volwassenen is het nefrotische syndroom in de meeste gevallen het gevolg van een onderliggende nierziekte. Bepaalde aandoeningen kunnen het syndroom ook veroorzaken, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes of lupus. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) of cytostatica kunnen leiden tot het nefrotisch syndroom.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Omwille van vochtophoping zal je arts een zoutarm dieet voorschrijven. Je kan je zoutinname verminderen door geen zout toe te voegen tijdens het bereiden van de maaltijd of aan tafel.
Andere tips om je zoutinname te beperken zijn:
- Vervang zout door verse of gedroogde kruiden zoals peper, nootmuskaat, peterselie, bieslook, ui, citroen,… .
- Vermijd gemarineerd vlees van bij de slager of winkel. Je kan marinades ook zelf maken, zonder toevoeging van zout.
- Vermijd voedingsmiddelen die van nature veel zout bevatten, zoals:
- kant- en klare maaltijden.
- gerookte en gezouten vleeswaren en gerookte vis.
- opgelegde vis zoals rolmops.
- kaas (harde kaas, franse kazen, feta,…). Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mozzarella, ricotta,… bevatten weinig zout.
- bouillonblokjes. Bereid bij voorkeur zelf een bouillon van vlees, vis of groenten.
- kruidenmengelingen (kippenkruiden, spaghettikruiden,…). Deze zijn vaak ook te verkrijgen in een zoutarme variant.
- augurken, zilveruitjes, pickles.
- mosterd, ketchup, sojasaus, worcestersaus, sambal.
- zoute snacks zoals gezouten nootjes, chips, zoutkoekjes,…
- water met een hoog zoutgehalte (vichy, appolinaris).
- Bij bepaalde kooktechnieken blijft de smaak beter bewaard. Denk aan grillen, stomen of bereidingen in papillot.
- In de apotheek en sommige grootwarenhuizen kan je ook vervangzout verkrijgen. Het is echter beter om te wennen aan een voeding arm aan zout. Vervangzout doet het verlangen naar zout niet afnemen.
Lees meer
Lees minder
Nefrotisch syndroom
Omwille van vochtophoping zal je arts een zoutarm dieet voorschrijven. Je kunt je zoutinname verminderen door geen zout toe te voegen tijdens het bereiden van de maaltijd of aan tafel. Andere tips om je zoutinname te beperken zijn:
- Vervang zout door verse of gedroogde kruiden zoals peper, nootmuskaat, peterselie, bieslook, ui, citroen,… .
- Vermijd gemarineerd vlees van bij de slager of winkel. Je kunt marinades ook zelf maken, zonder toevoeging van zout.
- Vermijd voedingsmiddelen die van nature veel zout bevatten, zoals:
- kant- en klare maaltijden.
- gerookte en gezouten vleeswaren en gerookte vis.
- opgelegde vis zoals rolmops.
- kaas (harde kaas, franse kazen, feta,…). Zachte kazen zoals platte kaas, cottage cheese, mozzarella, ricotta,… bevatten weinig zout.
- bouillonblokjes. Bereid bij voorkeur zelf een bouillon van vlees, vis of groenten.
- kruidenmengelingen (kippenkruiden, spaghettikruiden,…). Deze zijn vaak ook te verkrijgen in een zoutarme variant.
- augurken, zilveruitjes, pickles.
- mosterd, ketchup, sojasaus, worcestersaus, sambal.
- zoute snacks zoals gezouten nootjes, chips, zoutkoekjes,…
- water met een hoog zoutgehalte (vichy, appolinaris).
- Bij bepaalde kooktechnieken blijft de smaak beter bewaard. Denk aan grillen, stomen of bereidingen in papillot.
- In de apotheek en sommige grootwarenhuizen kun je ook vervangzout verkrijgen. Het is echter beter om te wennen aan een voeding arm aan zout. Vervangzout doet het verlangen naar zout niet afnemen.
Lees minder
Lees meer