Wat zijn schimmelnagels?
Schimmels zijn aanwezig bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Wanneer schimmels de huid of nagels binnendringen en uitbreiden, ontstaat een infectie. Wanneer schimmelinfecties voorkomen op teen-of vingernagels, spreekt men van schimmelnagels of kalknagels. De medische term hiervoor is onychomycose.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, bruin of groen verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. Soms laat de nagel gedeeltelijk of helemaal los. Dit is hinderlijk en kan ook pijnlijk zijn. Aan de zijkanten van je vingers en in je handpalmen kan de huid wat vervellen en kunnen er blaasjes ontstaan. Dit is een overgevoeligheidsreactie op de schimmelnagels.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn besmettelijk. Het zijn dezelfde schimmels die ook voetschimmel (zwemmerseczeem) kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels een goede kans om uit te breiden. Beschadigde nagels, bijvoorbeeld door het sporten of het dragen van strakke schoenen, raken makkelijker geïnfecteerd.
Via huidschilfers van andere mensen of van dieren kun je een schimmelinfectie krijgen. In de meeste gevallen vindt de besmetting plaats in doucheruimtes, zwembaden en kleedkamers waar veel mensen blootvoets rondlopen. Het is niet zeker of de schimmel daadwerkelijk een infectie zal veroorzaken. Dit is afhankelijk van je weerstand.
Ook kan je jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is belangrijk om niet onnodig lang met een schimmelnagel te blijven lopen.
Personen met een mindere weerstand (bv. door chemokuren, cortisonegebruik, aids, ...) hebben vlugger last van schimmelnagels. Ook personen met diabetes en/of circulatiestoornissen kunnen hiervoor gevoeliger zijn.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Was je voeten zonder zeep. Indien je toch zeep gebruikt, spoel dan je voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
- Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
- Houd je voeten droog.
- Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken. Deze absorberen zweet beter dan synthetische sokken.
- Draag losse, goed ventilerende schoenen.
- Wissel regelmatig van schoenen.
- Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden. Loop niet op blote voeten.
- De schimmelnagels voor een deel of helemaal verwijderen is niet nodig.
- Een vervormde of hinderlijke nagel kan je met een puimsteen of vijl bijwerken.
- Om een lelijk verkleurde nagel kan je eventueel nagellak doen.
- Met behulp van producten tegen schimmelnagels kan het maanden duren eer de schimmelnagel verdwenen is. Het is belangrijk dat je de behandeling blijft volhouden. De schimmelnagel zal moeten uitgroeien. De gezonde nagel zal het aangetaste gedeelte uiteindelijk helemaal vervangen.
- Gebruik geen houten of kurken vlonders in natte ruimtes. In de naden kunnen zich schimmelsporen nestelen. Vlonders zijn niet makkelijk goed schoon te maken.
- Leg schoenen eventueel een nacht in de diepvries om ze vrij te maken van schimmelsporen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts wanneer je twijfelt of het een schimmelnagel is.
Personen met een mindere weerstand (bv. door chemokuren, cortisonegebruik, aids, ...) hebben vlugger last van schimmelnagels. Ook personen met diabetes en/of circulatiestoornissen kunnen hiervoor gevoeliger zijn. Raadpleeg best een arts.
Lees meer
Lees minder