Wat is roodvonk?
Roodvonk of scarlatina is een infectie die veroorzaakt wordt door de streptokok-bacterie. De streptokok-bacterie kan ook enkel keelpijn of wondroos teweegbrengen. Roodvonk komt voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. De ziekte komt tegenwoordig zelden voor.
Roodvonk wordt overgedragen:
- via de lucht door praten, hoesten, niezen, ... .
- via de handen, als deze vervellen.
Roodvonk kan leiden tot bijvoorbeeld een oorontsteking. Heel zelden kan iemand met roodvonk een ontsteking krijgen van de hartkleppen, gewrichten of nieren.
Roodvonk is de eerste tien dagen besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk. De arts kan het nodig achten om alle gezinsleden te behandelen met antibiotica. Mensen die de streptokok-bacterie dragen, kunnen de ziekte overdragen terwijl ze zelf enkel keelpijn hebben of zelfs niet ziek zijn. Na besmetting duurt het 1 tot 7 dag(en) voordat men ziek wordt.
De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. De ziekte duurt in totaal 7 tot 10 dagen en gaat vanzelf over.
Het is mogelijk om roodvonk meerdere keren te krijgen. Telkens zal de ziekte minder ernstig verlopen.
Een kind met roodvonk mag niet naar een kinderdagverblijf of naar school totdat het genezen is. De genezing moet bevestigd worden met een doktersattest. Het is belangrijk dat andere kinderen niet in de buurt van het zieke kind komen.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
Roodvonk begint plots met verlies van eetlust, keelpijn, snel oplopende koorts (soms tot 40°C) en pijnlijke klieren in de hals. Soms kan het samengaan met braken en buikpijn.
De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig (frambozentong).
De tweede dag ontstaan rode vlekjes met verheven puntjes (rode puntjes op een rode achtergrond) op de borst. Deze rode uitslag voelt ruw aan en jeukt niet. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. Rond de mond is er geen uitslag. De huid voelt aan als 'schuurpapier' maar het gezicht blijft glad.
Na twee tot drie weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en voeten. De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later.
De ziekte duurt in totaal 7 tot 10 dagen en gaat vanzelf over. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk, in plaats van tien dagen.
Het is mogelijk om roodvonk meerdere keren te krijgen. Telkens zal de ziekte minder ernstig verlopen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Contacteer altijd je arts indien er een vermoeden van roodvonk is.
- Laat je kind veel water drinken indien het koorts heeft.
- Koude dranken of waterijsjes kunnen de keelpijn tijdelijk verlichten.
- Zorg dat het kind voldoende rust, maar hij/zij hoeft niet in bed te blijven.
- In bed is een lakentje voldoende bij koorts, geen warm dekbed.
- Doe dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit, wanneer er sprake is van koorts.
- Laat kinderen hoesten en niezen in de handen en laat daarna de handen goed wassen.
- Wanneer een arts antibiotica heeft voorgeschreven, volg dan altijd het advies van de arts. Maak een antibioticakuur altijd volledig af.
- De koorts kan verlaagd worden door koortswerende middelen. Vraag hiervoor raad aan je arts of apotheker. Tegen roodvonk bestaan geen geneesmiddelen.
- Meld de besmetting op school of in het kinderdagverblijf zodat andere ouders weten dat hun kind misschien besmet is.
- Een kind met roodvonk mag niet naar een kinderdagverblijf of naar school totdat het genezen is. De genezing moet bevestigd worden met een doktersattest.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Je dient altijd een arts te contacteren indien er een vermoeden van roodvonk is.
Raadpleeg je arts als:
- je kind een erg zieke indruk maakt.
- je kind twee tot drie weken na het begin van de ziekte:
- lusteloos en bleek wordt;
- de oogleden dik worden;
- de urine roze of rood van kleur wordt.
- je kind één tot vijf weken na het begin van de ziekte last krijgt van:
- dikke rode gewrichten;
- plotselinge kortademigheid;
- koorts.
Lees meer
Lees minder