Wat is de vijfde ziekte?
De vijfde ziekte (erythema infectiosum) is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het parvovirus B19. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 10 jaar.
Als een kind éénmaal de vijfde ziekte heeft gehad, is het levenslang beschermd tegen deze aandoening. Kinderen met sikkelcelanemie of abnormale rode bloedcellen, zoals sferocytose kunnen levensgevaarlijk ziek worden door deze aandoening.
De vijfde ziekte wordt overgedragen via de lucht door hoesten en niezen.
Na besmetting duurt het ongeveer 1 week tot 3 weken voordat men ziek wordt. Op het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn, is je kind niet meer besmettelijk. Heel vaak zijn andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind de vijfde ziekte heeft. Wanneer het kind zich goed voelt, kan het naar de kinderopvang of naar school.
Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans (9%) op een miskraam of een doodgeboren kindje. Je kunt je hier niet tegen beschermen. De ziekte is immers besmettelijk voordat de symptomen merkbaar zijn. Zwangere vrouwen die werkzaam zijn in kinderdagverblijven nemen best contact op met hun arts.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
De eerste tekenen van vijfde ziekte kunnen wat vermoeidheid en koorts zijn. Meestal begint het met een hevige rode uitslag op het gezicht, vooral op de wangen, die warm aanvoelen. In de rode wangen zijn grillige, rozerode vlekjes zichtbaar. Na ongeveer 1 dag, breiden de rode vlekken zich geleidelijk uit over de rest van het lichaam. De vlekjes kunnen ook samenvloeien tot grotere vlekken. Je kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek. Na ongeveer 10 dagen is de uitslag verdwenen. De vijfde ziekte gaat vanzelf over. De uitslag kan opnieuw zichtbaar worden bij blootstelling aan hevige koude, warmte, inspanning of aan zonlicht.
De vijfde ziekte kan soms bij volwassenen voorkomen. Ze hebben dan vooral pijn en stijfheid van handen en voeten. Er zijn weinig tot geen vlekjes.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Laat je kind veel water drinken indien het koorts heeft.
- Doe dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit, wanneer er sprake is van koorts.
- In bed is een lakentje voldoende bij koorts, geen warm dekbed.
- Raadpleeg je arts of apotheker voor een jeukwerend middel indien dit nodig is.
- De koorts kan verlaagd worden door koortswerende middelen. Vraag hiervoor raad aan je arts of apotheker. Tegen de vijfde ziekte bestaan geen geneesmiddelen.
- Wanneer het kind zich goed voelt, kan het naar de kinderopvang of naar school.
- Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans op een miskraam of een doodgeboren kindje.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Neem dringend contact op met je arts:
- indien je zwanger bent en in contact bent gekomen met iemand die de vijfde ziekte heeft;
- indien je zwanger bent en een vermoeden hebt dat je de vijfde ziekte hebt;
- indien je niet zeker bent dat het de vijfde ziekte is;
- wanneer je kind de vijfde ziekte heeft en:
- jonger is dan 3 maanden;
- de koorts na drie dagen niet weggaat;
- niet of te weinig drinkt;
- moet braken;
- suf wordt;
- het benauwd heeft, snel of anders gaat ademen;
- kreunt of blijft huilen.
Lees meer
Lees minder