Colonografie (virtueel)

Wat is een virtuele colonografie?

Bij een virtuele colonografie worden er via een CT-scan (röntgenstralen) of MRI (magnetisch veld) beelden gemaakt van de dikke darm. Een colonografie is niet hetzelfde als een coloscopie. Bij een coloscopie wordt er een slangetje met een camera in de dikke darm gebracht. Via een colonografie kan men in de dikke darm kijken zonder een camera te gebruiken. Daarom wordt een colonografie ook een virtuele colonografie genoemd. Het doel van dit onderzoek is eventuele afwijkingen of poliepen in de dikke darm op te sporen.

Voorbereiding?

Voor een colonografie mag er geen stoelgang meer aanwezig zijn in de dikke darm. Een goede voorbereiding is hierbij van belang. De arts zal je vooraf een laxerend middel voorschrijven en daarnaast moet je enkele dagen voor het onderzoek een vezelarm dieet volgen. De precieze instructies kunnen verschillend zijn per ziekenhuis en zullen meegeven worden bij het maken van een afspraak.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je minstens 4 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Bespreek vooraf het gebruik van medicatie met je arts. Houd er rekening mee dat laxerende middelen de opname van bepaalde geneesmiddelen kunnen verhinderen (bijvoorbeeld anticonceptiepil).

Voor diabetespatiënten is het van belang vooraf de precieze instructies voor het vezelarm dieet met de arts te overlopen. Een aangepaste voeding  kan een invloed hebben op de bloedsuiker.

Wat u vooraf zeker moet melden aan de arts of de verpleegkundige:

  • (vermoeden van) Zwangerschap;
  • Allergie voor contraststof (allergie jodium);
  • Medicatie die u gebruikt;
  • Diabetes (gebruik medicatie met Metformine);
  • Aandoening aan de nieren of de schildklier;
  • Ziekte van Kahler of Waldenström;
  • Mastocytose.

Metalen voorwerpen zoals sierraden, horloges en piercings zijn niet toegelaten tijdens het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Via een infuus in de arm wordt er een middel ingespoten tegen darmkrampen. Soms wordt er ook een contraststof ingespoten om de organen goed zichtbaar te maken.
  • Er wordt een dunne sonde in de aars gebracht waarlangs voorzichtig lucht wordt ingeblazen. Op deze manier worden de darmplooien beter zichtbaar.
  • Er worden beelden gemaakt terwijl j op de rug en/of buik ligt. Blijf hierbij zo stil mogelijk liggen. Er zal regelmatig gevraagd worden om de adem even in te houden.
  • Na het onderzoek worden het infuus in de arm en de sonde in de aars verwijderd.

Het hele onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Mogelijke risico's en verwikkelingen?

Bij het maken van röntgenfoto’s kom je in aanraking met een kleine hoeveelheid röntgenstraling. Het risico op stralingsschade is hierbij zeer klein en weegt niet op tegen het medisch nut van het onderzoek.

Indien er een contraststof werd toegediend, kan dit een warmtegevoel veroorzaken over het hele lichaam. Dit gevoel verdwijnt na korte tijd.

Het inbrengen van de sonde in de aars is onaangenaam maar niet pijnlijk. De lucht die tijdens het onderzoek in de dikke darm wordt geblazen kan eventueel krampen veroorzaken.

Tijdens het opblazen van de darm is er een heel klein risico op het ontstaan van een gaatje (perforatie) of kleine wondjes.

Uitslag en nazorg?

Meteen na het onderzoek kun je last hebben van buikkrampen en een dunne stoelgang. Er is steeds een toilet vlakbij de onderzoekruimte. Blijf in het ziekenhuis totdat je darmen tot rust zijn gekomen. Omwille van de medicatie die gebruikt werd mag je het eerste uur niet zelf met de auto rijden.

Na afloop van het onderzoek mag je weer gewoon eten en drinken. Wanneer er contrastvloeistof gebruikt werd, moet je de rest van de dag veel water drinken om de stof uit het lichaam te verwijderen (minimum 1 tot 2 liter).
Je kunt nog enkele dagen last hebben van een dunne stoelgang.

Het verslag van het onderzoek zal opgestuurd worden naar uw behandelend arts. Deze zal de resultaten samen met je bespreken.

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundige of arts!