Wat is allergische neusverkoudheid?
Allergische neusontsteking of rhinitis is een ontsteking van de slijmvliezen van de neus als gevolg van een allergische reactie.
Als allergische neusontsteking in de lente of zomer optreedt, spreken we van een seizoensgebonden allergische rhinitis (ook wel hooikoorts). Boosdoeners zijn dan meestal pollen (stuifmeelkorrels) van bomen, grassen en andere planten.
Je kunt ook het hele jaar door last hebben van allergische neusontsteking (niet seizoensgebonden). In dat geval wordt de allergie meestal veroorzaakt door huisstofmijt, deeltjes van dierenhuid (hoofdzakelijk honden en katten), schimmels of paddenstoelen. Het aantal allergenen is echter buitengewoon groot.
Als we lucht inademen met allergenen, reageren onze neusslijmvliezen (binnenbekleding van de neus) door op te zwellen en de luchttoevoer naar de longen te verminderen. Dit geeft het gevoel van de verstopte neus. De overmatige slijmproductie door de slijmvliezen leidt tot een loopneus. Als het slijmvlies zelf geïrriteerd raakt, worden er zenuwbanen geprikkeld, waardoor je veelvuldig en krachtig moet niezen. Je kunt ook last hebben van jeukende, rode, waterige ogen, hoofdpijn, prikkeling in de keel, kortademigheid, hoestbuien (na een inspanning) en bloedneuzen. Bij niet-seizoensgebonden allergische neusontsteking heb je meestal last van snurken, sinusitis, voortdurend mond ademen en 'chronische verkoudheid'.
Een allergie voor pollen kan samengaan met een allergie voor bepaalde groenten of fruit. We spreken dan van een kruisallergie.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
De reactie treedt op na het inademen van allergenen, dit zijn stoffen waar je allergisch voor bent. Een allergische reactie is eigenlijk een abnormale reactie van het afweersysteem op een contact met een stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Het gaat om stoffen die meestal goed worden verdragen, maar die door onze cellen ten onrechte als gevaarlijk bestempeld worden. Het afweersysteem slaat als het ware een beetje op hol en leidt tot ongewenste effecten in plaats van discreet indringers te verwijderen.
Erfelijkheid speelt een rol bij allergie. De kans dat we een allergie ontwikkelen is groter naarmate één van onze ouders allergisch is en is zeer groot als beide ouders dezelfde allergie hebben. Allergieën kunnen al vanaf de eerste levensweken "uitbreken". Het is heel belangrijk om de oorzaak van de allergie te achterhalen om meteen te kunnen ingrijpen en de blootstelling aan de allergenen zoveel mogelijk te vermijden.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Probeer het contact met het allergeen te vermijden.
Bij een pollenallergie:
- Houd in de lente en zomer ramen en deuren gesloten.
- Probeer aan het einde van de ochtend en het begin van de avond, als de meeste pollen in de lucht zitten, binnen te blijven. Verlucht je huis na een regenbui,'s morgens vroeg (voor 9u) of 's avonds laat (na21u). (laagste pollenconcentratie)
- Houd de pollenkalender in de gaten.
- Houd tijdens het rijden de ramen van de wagen gesloten en schakel de airco en ventilatie uit. Er bestaan ventilatiesystemen met een pollenwerende filter.
- Draag buiten een zonnebril tegen irritatie van de ogen. Vermijd het dragen van contactlenzen. Hierop kunnen allerlei deeltjes zich vastzetten.
- Vermijd hoog gras en plaatsen waar gras wordt gemaaid. Laat het gras maaien aan iemand anders over.
- Vermijd tijdens de zomer te sporten in openlucht.
- Neem na een wandeling een douche om de pollen te verwijderen. Was uw kleren sneller, maar laat ze niet aan de buitenlucht drogen.
- Wrijf niet in je ogen. Verminder de irritatie liever door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op je ogen te leggen.
- Je kunt je vakanties aan zee of in het gebergte plannen, de pollenconcentraties zijn daar lager.
- Voorkom actief en passief roken. Rook kan de overprikkelbaarheid van de luchtwegen doen toenemen.
Bij een huisstofmijtallergie:
- Laat het bed de hele dag onopgedekt. Zo kan het afkoelen en het vocht kan verdampen. Was de lakens elke week op meer dan 60°C.
- Geef de voorkeur aan synthetisch beddengoed. De matras, het hoofdkussen en het dekbed overtrek je met een speciale hoes die de lucht en het vocht doorlaat, maar de uitwerpseldeeltjes van de huisstofmijt weerhoudt.
- Verkies synthetisch dekbedden. Was deze minstens drie maal per jaar op meer dan 60°C.
- Kies voor vloerbekleding die je met warm water kan afwassen. Verwijder tapijten.
- Plaats de kleerkast indien mogelijk buiten de slaapkamer. Plaats zo weinig mogelijk meubilair in de slaapkamer.
- Geen boeken, planten, speelgoed of knuffeldieren op de slaapkamer. Als je knuffels niet warmer dan 60°C kunt wassen, kun je ze ook 48 uur in de diepvries bewaren.
- Kies voor gordijnen of overgordijnen in synthetisch materiaal, was ze om de drie maanden.
- Verlucht regelmatig het huis. Een goede ventilatie is vooral belangrijk bij dubbele beglazing omdat de binnenste glasruit warm blijft en de condensatie zich bij voorkeur voordoet op stoffen in de kamer. Dit doet de vochtigheid toenemen. De luchtvochtigheid hou je best laag (relatieve luchtvochtigheid beneden 55%). Gebruik de verwarming ook zo min mogelijk.
- Kleed je aan en uit buiten de slaapkamer.
- Vermijd het gebruik van sterk geurende producten.
- Dweil de vloer twee maal per week. Stof af met een vochtige doek. Schud het beddengoed buiten uit. Vermijd overmatig gebruik van de stofzuiger omdat hierdoor allerlei deeltjes terug in de omgevingslucht kunnen terechtkomen.
- Laat geen dieren in de slaapkamer toe.
- Zorg voor een maximale lichtinval in huis, vooral in de slaapkamers.
Bij een allergie voor schimmels:
- Verlucht badkamers en afgesloten ruimtes in huis.
- Verwijder vochtig behang, beschimmelde planten en voedingswaren.
- Verban luchtbevochtigers.
- Vermijd overdreven isolatie.
- Vermijd boswandelingen na mist of regen. Raak dode of rottende bladeren niet aan.
Bij een allergie voor huisdieren:
- Vermijd elk contact met huisdieren en de voorwerpen waar het dier mee in aanraking komt.
- Bevochtig éénmaal per week de pels van het dier met lauw water.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Er bestaan allerlei geneesmiddelen om de symptomen van een allergische neusverkoudheid te voorkomen of te verlichten.
- Antihistaminica of anti-allergische middelen verlichten de symptomen door de vrijgave van histamine, een chemische stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie, te blokkeren. De antihistaminica (bv. cetirizine, loratadine) bestaan o.a. in tabletten die bij voorkeur 's avonds worden ingenomen. Bepaalde soorten kunnen namelijk slaperigheid uitlokken.
- Tabletten worden meestal aanbevolen indien er allergische symptomen ter hoogte van verschillende organen voorkomen (bv. oog en neus).
- Er bestaan neussprays met antihistaminica (anti-allergische middelen). Deze kunnen allergische symptomen ter hoogte van de neus vrij snel (na minder dan dertig minuten) verlichten.
- Er bestaan neussprays of neusdruppels met Natriumcromoglycaat voor preventief gebruik. Na een zeven- tot tiental dagen treden deze geneesmiddelen in werking. Er wordt best een drietal weken vóór de verwachte blootstelling aan de allergenen gestart met de behandeling. Het is belangrijk dat het geneesmiddel continu gebruikt wordt, want anders kunnen de symptomen van de allergie weer opduiken. Om ervoor te zorgen dat de oplossing van de neussprays (of neusdruppels) met het gehele neusslijmvlies in contact komt, wordt de neus best op voorhand gespoeld met fysiologisch serum of vrijgemaakt met een ontzwellende neusspray (indien de neus verstopt is). Deze Natriumcromoglycaatsprays worden vaak bij kinderen gebruikt.
- Een neusspray met een decongestivum of bloedvat ontzwellend product kan kortstondig (niet langer dan één week) gebruikt worden om neusverstopping tegen te gaan.
- Tabletten met een neus ontzwellend middel kunnen de neus weer vrijmaken. Deze tabletten mogen enkel kortstondig gebruikt worden en zijn niet voor iedereen geschikt (o.a. zeker niet voor mensen met hoge bloeddruk, hartaandoeningen, schildklierproblemen, ...). Vraag raad aan je arts of apotheker.
- Een neusspray met een anticholinerg middel kan bij waterige neusloop verlichting brengen.
- Neussprays met bepaalde zoutconcentraties maken de neus (mechanisch) vrij en spoelen de neusholtes. Ze hebben als voordeel dat ze heel vaak en gedurende lange tijd gebruikt mogen worden.
- Sommige neussprays vormen een barrière tussen het allergeen en het neusslijmvlies (mechanisch). Door de verminderde blootstelling aan allergenen, verzachten de klachten.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts als:
- je niet zeker weet of je allergisch bent en waarvoor. Er kunnen bloedtesten, huidtesten en RAST-testen afgenomen worden;
- je last hebt van nevenwerkingen van de medicatie of indien deze niet voldoende helpt (na een tiental dagen). Als een allergische neusontsteking onvoldoende behandeld wordt, kun je last krijgen van sinusitis, oor- en keelontstekingen, infecties van de longen en ogen en eventueel zelfs astma;
- kinderen jonger dan twaalf jaar voor de eerste keer last hebben van allergische symptomen;
- de symptomen ter hoogte van neus en ogen slechts aan één zijde voorkomen;
- je enkel last hebt van een voortdurend verstopte neus zonder dat je andere symptomen van een allergie vertoont;
- je reukzin achteruitgaat;
- de symptomen aanhouden (meer dan vier dagen per week en langer dan vier weken);
- je zwanger bent of borstvoeding geeft;
- je astma hebt (kortademigheid, piepende adem);
- je ook last hebt van oor- en of aangezichtspijn. Dit kan veroorzaakt worden door een oorontsteking of sinusitis;
- je een etterend oog hebt (ooginfectie);
- je in aanmerking komt voor een desensibilisatiekuur. Een dergelijke kuur probeert je minder gevoelig te maken voor bepaalde stoffen waar je allergisch voor bent. Immunotherapie is echter niet altijd mogelijk.
Lees meer
Lees minder
Onderzoeken
Bloedtest (RAST, CAP)
De arts neemt bloed bij je af. Aan dit bloedstaal worden stoffen toegevoegd waaraan je mogelijk allergisch bent (allergenen). In het bloed zitten antilichamen (IgE-antilichamen) die zich zullen hechten aan de allergenen. Daarna wordt er een radioactieve stof toegevoegd, die zal binden aan het complex van allergenen en IgE. Vervolgens wordt de radioactiviteit gemeten. Hoe hoger de radioactiviteit, hoe ernstiger de allergie voor een bepaalde stof is.
Huidtest
Er wordt een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid gespoten. Bij een allergie ontstaat er na korte tijd (15 tot 45 minuten)roodheid en zwelling.
Lees meer
Lees minder
Allergische rhinitis
Probeer het contact met het allergeen te vermijden.
Bij een pollenallergie:
- Houd in de lente en zomer ramen en deuren gesloten.
- Probeer aan het einde van de ochtend en het begin van de avond, als de meeste pollen in de lucht zitten, binnen te blijven. Verlucht je huis na een regenbui,'s morgens vroeg (voor 9u) of 's avonds laat (na21u). (laagste pollenconcentratie)
- Houd de pollenkalender in de gaten. Deze kan je raadplegen op www.ishetallergie.nl/pollenkalender.asp.
- Houd tijdens het rijden de ramen van de wagen gesloten en schakel de airco en ventilatie uit. Er bestaan ventilatiesystemen met een pollenwerende filter.
- Draag buiten een zonnebril tegen irritatie van de ogen. Vermijd het dragen van contactlenzen. Hierop kunnen allerlei deeltjes zich vastzetten.
- Vermijd hoog gras en plaatsen waar gras wordt gemaaid. Laat het gras maaien aan iemand anders over.
- Vermijd tijdens de zomer te sporten in openlucht.
- Neem na een wandeling een douche om de pollen te verwijderen. Was je kleren sneller, maar laat ze niet aan de buitenlucht drogen.
- Wrijf niet in na ogen. Verminder de irritatie liever door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op uw ogen te leggen.
- Je kan je vakanties aan zee of in het gebergte plannen, de pollenconcentraties zijn daar lager.
- Voorkom actief en passief roken. Rook kan de overprikkelbaarheid van de luchtwegen doen toenemen.
Bij een huisstofmijtallergie:
- Laat het bed de hele dag onopgedekt. Zo kan het afkoelen en het vocht kan verdampen. Was de lakens elke week op meer dan 60°C.
- Geef de voorkeur aan synthetisch beddengoed. De matras, het hoofdkussen en het dekbed overtrekt u met een speciale hoes die de lucht en het vocht doorlaat, maar de uitwerpseldeeltjes van de huisstofmijt weerhoudt.
- Verkies synthetisch dekbedden. Was deze minstens drie maal per jaar op meer dan 60°C.
- Kies voor vloerbekleding die je met warm water kan afwassen. Verwijder tapijten.
- Plaats de kleerkast indien mogelijk buiten de slaapkamer. Plaats zo weinig mogelijk meubilair in de slaapkamer.
- Geen boeken, planten, speelgoed of knuffeldieren op de slaapkamer. Als je knuffels niet warmer dan 60°C kan wassen, kan je ze ook 48uur in de diepvries bewaren.
- Kies voor gordijnen of overgordijnen in synthetisch materiaal, was ze om de drie maanden.
- Verlucht regelmatig het huis. Een goede ventilatie is vooral belangrijk bij dubbele beglazing omdat de binnenste glasruit warm blijft en de condensatie zich bij voorkeur voordoet op stoffen in de kamer. Dit doet de vochtigheid toenemen. De luchtvochtigheid houd je best laag (relatieve luchtvochtigheid beneden 55%). Gebruik de verwarming ook zo min mogelijk.
- Kleed je aan en uit buiten de slaapkamer.
- Vermijd het gebruik van sterk geurende producten.
- Dweil de vloer twee maal per week. Stof af met een vochtige doek. Schud het beddengoed buiten uit. Vermijd overmatig gebruik van de stofzuiger omdat hierdoor allerlei deeltjes terug in de omgevingslucht kunnen terechtkomen.
- Laat geen dieren in de slaapkamer toe.
- Zorg voor een maximale lichtinval in huis, vooral in de slaapkamers.
Bij een allergie voor schimmels:
- Verlucht badkamers en afgesloten ruimtes in huis.
- Verwijder vochtig behang, beschimmelde planten en voedingswaren.
- Verban luchtbevochtigers.
- Vermijd overdreven isolatie.
- Vermijd boswandelingen na mist of regen. Raak dode of rottende bladeren niet aan.
Bij een allergie voor huisdieren:
- Vermijd elk contact met huisdieren en de voorwerpen waar het dier mee in aanraking komt.
- Bevochtig éénmaal per week de pels van het dier met lauw water.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Allergie bij kinderen
VOEDSELALLERGIE BABY
ALLERGEEN
- koemelk
- eieren
- zeldzamer: soja
SYMPTOMEN
Voornamelijk spijsverteringsproblemen
- buikpijn
- krampen
- diarree
- overgeven
- constipatie
WAT KUN JE DOEN?
- voorkeur geven aan borstvoeding
- nieuwe voedinsmiddelen één voor één introduceren
- de allergie-opwekkende voedingsmiddelen vermijden
- de etiketten goed lezen
|
VOEDSELALLERGIE KIND
ALLERGEEN
- noten
- arachide olie
- tarwe
- vis en schaaldieren
- mosterd
- zeldzamer: bepaalde rauwe groenten
en vruchten (appel, selderij, banaan)
SYMPTOMEN
- Soms ook huidproblemen: eczeem en rode, jeukende vlekjes
- Ademhalingsproblemen: verkoudheid, hoest en oogirritaties
WAT KUN JE DOEN?
- nieuwe voedinsmiddelen één voor één introduceren
- de allergie-opwekkende voedingsmiddelen vermijden
- de etiketten goed lezen
|
GENEESMIDDELENALLERGIE
ALLERGEEN
Alle geneesmiddelen kunnen allergische reacties uitlokken, maar over het algemeen gaat het om aspirine of antibiotica.
SYMPTOMEN
Huiduitslag
WAT KUN JE DOEN?
Je arts op de hoogte brengen van de reacties die jouw kind vroeger al op een geneesmiddel heeft gehad.
|
ADEMHALINGSALLERGIE
ALLERGEEN
- (huistof)mijten
- schimmels
- pollen
- haar van dieren
- chemische producten
SYMPTOMEN
- niezen
- verstopte neus
- neusloop
- jeukende ogen
- snurken
WAT KUN JE DOEN?
- niet roken in het bijzijn van uw kind(eren)
- huisdieren op afstand houden
- een stofvrij huis nastreven
- allergie-opwekkende producten vermijden
- bepaalde kamerplanten weghalen
|
CONTACTALLERGIE
ALLERGEEN
- parfum
- wasproduct
- cosmetica
- chemische producten en onderhoudsproducten
SYMPTOMEN
Op de plaats van het contact:
- roodheid
- jeukende vlekjes
WAT KUN JE DOEN?
Vermijden dat het kind in contact komt met het allergeen.
|
KRUISALLERGIE
ALLERGEEN
SYMPTOMEN
WAT KUN JE DOEN?
|
Matras onderhouden
Wat kun je doen om je matras zo goed mogelijk te onderhouden?
- Stofzuig je matras regelmatig (liefst wekelijks).
- Verlucht je bed (en zet de matras af en toe rechtop).
- Ververs je lakens regelmatig en was deze op minimum 60°C.
- Heeft je matras een afneembare hoes? Laat deze dan af en toe verluchten.
- Gebruik een matrasbeschermer die makkelijk wasbaar is.
- Is de matras langs beide kanten beslaapbaar? Kies er dan voor om deze een aantal keer per jaar om te draaien.
Stoppen met roken
Stoppen met roken is moeilijk. Daarom is het heel belangrijk dat je dit goed voorbereidt. Bedenk op voorhand wat voor jezelf de voordelen zijn van stoppen.
Denk ook eens na over wat je moeilijk vindt aan stoppen. Zo heb je van tevoren de moeilijke situaties (bijvoorbeeld op café) reeds doordacht. Je komt dan minder snel voor verrassingen te staan tijdens het stoppen.
- Vermijd stress. In zulke situaties, greep je vóór het stoppen met roken waarschijnlijk automatisch naar je sigaret.
- Vermijd alcohol. Alcohol en roken gaan bij een roker vaak samen. Het drinken van alcohol is dan met het roken verbonden geraakt en kan het verlangen naar roken oproepen.
- Zorg dat er geen sigaretten, aanstekers of asbakken meer in huis zijn als je stopt met roken. Anders maak je het jezelf onnodig moeilijk.
- Vermijd ruimtes waar gerookt wordt.
- Leg je stopdatum vast. Geef deze ook door aan je vrienden en familie. Zij kunnen je dan helpen. Ze weten dat je last hebt van het stoppen en hebben er begrip voor als je wat sneller geïrriteerd bent.
- Stop in één keer. Je hebt dan meer kans op succes. Als je een beetje blijft roken, blijft je lichaam gewend aan de nicotine. Je krijgt snel weer zin in een sigaret.
- Light sigaretten zijn ook geen alternatief, want ook in deze zit er uiteraard tabac.
Als je nog maar net gestopt bent, zul je vaak nog zin krijgen om te roken. Zulke momenten duren meestal niet langer dan enkele minuten. Je kunt het vergelijken met een golf: hij komt op, bereikt zijn hoogtepunt en ebt weg. Na verloop van tijd worden de periodes tussen de momenten waarop je zin hebt om te roken steeds groter. De zin in roken neemt dus af. Het komt erop aan die momenten goed door te komen en dit lukt het best door met trucs de aandacht af te leiden.
- Doe iets anders als je trek krijgt in een sigaret. Bel iemand op, maak een wandeling, onderneem iets. Eet een stuk fruit, drink een glas water, zucht een paar maal diep en houd even de adem in, voordat je weer langzaam uitblaast, alsof je inhaleert.
- Concentreer je op een taak die je volledige aandacht vereist.
- Denk vooral niet: "Eentje maakt niet uit" of "Ik heb er wel één verdiend." Probeer die negatieve gedachten te vermijden en stel positieve gedachten in de plaats: "Ik heb het roken niet nodig om in een betere stemming te komen" of " Ik rook nu al zoveel dagen/ weken niet, dat wil ik volhouden."
- Beloon jezelf! Een beloning geeft iets extra positiefs aan het niet-roken. Geef jezelf ook regelmatig een compliment. Je hebt alle reden om heel trots op jezelf te zijn.
- Blijf alert. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
- Leef van dag tot dag. Zeg tegen jezelf: "Vandaag rook ik niet!" Maak je nog geen zorgen over morgen.
- De Tabak Stop Lijn is een gratis telefoonnummer voor informatie en advies over stoppen met roken: 0800 111 00. Surf ook eens naar www.tabakstop.be.
Lees minder
Lees meer
Allergische neusverkoudheid
|
wat - prevalentie - chronische ziekte - allergische rhinitis bij kinderen - behandeling met en zonder medicatie |
|
overzicht bloeiende allergenen per maand en seizoen
|
Lees minder
Lees meer
Allergische neusverkoudheid
|
luchtwegallergieën - pollenallergie - huisstofmijtallergie - beoordeel uw allergie - welke oplossingen
|
|
|
is het allergie - doe de test - pollenkalender - bloedtest - maag/darm - eczeem - astma - hooikoorts
|
|
|
wat is astma - wat is allergie - wat is COPD - allergeenarm huis - buiten - publicaties en hulpmiddelen
|
|
Lees minder
Lees meer