Lupus erythematosus

Lupus erythematosus

Lupus erythematosus is een auto-immuunziekte. Hierbij valt het afweersysteem niet alleen indringers als bacteriën en virussen aan, het keert zich ook tegen het eigen lichaam. Dit veroorzaakt ontstekingen. Meestal in de huid en de gewrichten, maar ook in organen.

Specifieke vragen?
Wat is lupus erythematosus?

Lupus erythematosus is een auto-immuunziekte. Hierbij valt het afweersysteem niet alleen indringers als bacteriën en virussen aan, het keert zich ook tegen het eigen lichaam. Dit veroorzaakt ontstekingen. Meestal in de huid en de gewrichten, maar ook in organen. Bij cutane lupus erythematosus (CLE) of huidlupus, treden vooral huidklachten op de voorgrond. Bij systemische lupus erythematosus (SLE) zijn de symptomen meer algemeen en kunnen ook de organen, zoals hart, nieren en longen aangetast zijn.

LE kan tot veel verschillende klachten leiden. Deze kunnen sterk verschillend zijn per patiënt en het verloop van de ziekte is ook niet bij iedereen even ernstig. Ontstekingen vlammen zo nu en dan op, maar soms kan het ook lange tijd rustig zijn en zijn er weinig klachten.

Vaak voorkomende klachten zijn:

Huidklachten
Het meest voorkomende en meeste zichtbare symptoom bij LE is huiduitslag. Typisch is de  vlindervormige roodheid in het aangezicht. Daarnaast kunnen over het hele lichaam rode schilferige plekken ontstaan.
Huidklachten worden vaak erger onder invloed van zonlicht.

Fenomeen van Raynaud
Bij kou of spanning worden de vingers eerst wit en daarna blauw. In de warmte zwellen ze op en worden ze rood. Hetzelfde kan met de tenen of het puntje van de neus gebeuren.

Pijnlijke en ontstoken gewrichten
Vooral de gewrichten in de vingers, handen, polsen en knieën worden vaak getroffen.

Algemeen gevoel ziek zijn
Vooral in het begin van de aandoening en bij actieve ontstekingen  treden er algemene klachten op zoals koorts, slechte eetlust, vermoeidheid en zich onwel voelen.

Longklachten
Problemen met de longen komen vaak voor, zoals een longontsteking (pneumonie) of een ontsteking van het longvlies (pleuritis). Mogelijke klachten zijn kortademigheid, hoesten en pijn bij zuchten.

Hartafwijkingen
Het hartzakje kan ontstoken raken met klachten zoals pijn achter het borstbeen, koorts en kortademigheid. Ook de hartspier, de hartkleppen  en de bloedvaten kunnen ontstoken raken.

Afwijkingen in het bloed
Bij LE is er een verhoogde stollingsneiging van het bloed, zodat er een grotere kans is op bloedklonters (trombose).

Nierafwijkingen
Bij LE kunnen ook de nieren ontstoken raken. Een ontsteking geeft in het begin geen klachten maar kan op termijn tot blijvende nierschade leiden (chronische nierinsufficiëntie).

Neurologische afwijkingen
Bij ontsteking van de bloedvaten in de hersenen kunnen er symptomen optreden zoals hoofdpijn, epilepsie, somberheid, verwardheid, geheugenstoornissen,… . Ontstoken zenuwen kunnen tintelingen en krachtsverlies veroorzaken.

LE is een zeldzame aandoening die meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar begint. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. Genezen is niet mogelijk maar met medicatie kunnen de klachten wel verlicht worden. De behandeling kan sterk verschillen afhankelijk van de soort en de ernst van de klachten.

Vrouwen met LE die een kinderwens hebben, moeten een zwangerschap goed plannen. Voor men zwanger wil worden zou de aandoening onder controle moeten zijn (medicatie). Het gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap moet vooraf besproken worden met de reumatoloog en/of gynaecoloog. Een goede opvolging is belangrijk. Een zeldzame aandoening bij pasgeborenen is neonatale lupus. Hierbij geeft een moeder met lupus tijdens de zwangerschap bepaalde antistoffen door aan het kind. De baby heeft zelf geen lupus maar kan wel huidletsels of hartproblemen ontwikkelen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: