Wat is asbestose?
Asbestose is een aandoening van de longen, waarbij de ademhaling verstoord is. In de volksmond wordt er ook gesproken over stoflong. De ziekte komt voor bij mensen die veel in contact zijn gekomen met asbest, bijvoorbeeld mijnwerkers of bouwvakkers. Asbest werd in het verleden in veel materialen verwerkt, zoals waterleidingen, brandwerende materialen, vloerbekleding, voertuigen, isolatiemateriaal,… . Sinds 1993 mag er geen asbest meer gebruikt worden. In oudere gebouwen blijft bloostelling aan asbest wel nog mogelijk. Klachten van asbestose treden meestal pas tientallen jaren na blootstelling op.
Symptomen zijn:
- pijn op de borst;
- fluitende ademhaling;
- droge, ruwe hoest;
- bloed ophoesten;
- vervorming van de vingertoppen en nagels;
- blauwe huidskleur.
Asbestose kan niet genezen worden. Behandeling is gericht op verlichting van de symptomen.
Een belangrijke complicatie van asbestose is longkanker, vooral bij patiënten die roken.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Abestose is het gevolg van een het langdurig inademen van asbestdeeltjes. De asbestdeeltjes nestelen zich in het longweefsel en veroorzaken een ontstekingsreactie. Hierbij wordt er littekenweefsel gevormd (longfibrose). Door verdikking van het longweefsel, worden de longen na verloop van tijd steeds minder elastisch en is de zuurstofuitwisseling verstoord. Er treden ademhalingsklachten op.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Vermijd blootstelling aan asbestvezels. Wees voorzichtig met waterleidingen, isolatiematerialen, vloerbekleding en andere mogelijke asbestbevattende materialen in oude gebouwen.
- Asbest in huizen moet steeds verwijderd worden door speciaal daartoe opgeleide mensen.
- Rokers kunnen het risico op longkanker verkleinen door te stoppen met roken.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg steeds een arts bij ademhalingsproblemen. Vertel je arts over het soort werk dat je in het verleden gedaan hebt en aan welke (giftige) stoffen je eventueel werd blootgesteld.
Lees meer
Lees minder