Wat is blindedarmontsteking?
Een blinde darmontsteking is een ontsteking van de blinde darm (appendix). Er wordt ook gesproken van appendicitis. De blinde darm is een aanhangsel van de dunne darm en bevindt zich rechts onder in de buik. Het aanhangsel heeft de vorm van een worm en heeft een doodlopend uiteinde.
Een ontsteking kan heel plots (acuut) optreden en een hevige pijn in de buik veroorzaken. De pijn begint meestal rond de navel en verspreidt zich gewoonlijk binnen enkele uren naar de rechteronderbuik. De pijn wordt erger bij beweging (lopen, lachen) en aanraking. Daarnaast kunnen ook misselijkheid en braken optreden. Soms treden klachten op van diarree, obstipatie, verminderde eetlust en koorts.
Een ontstoken blinde darm moet tijdig behandeld worden. Eens de diagnose is gesteld, wordt de blinde darm operatief verwijderd. Dit kan gebeuren door middel van een kleine snede in de onderbuik of via een kijkoperatie (laparoscopie). Indien niet tijdig verwijderd, kan de blinde darm openspringen. De geïnfecteerde inhoud komt dan in de buikholte terecht en kan zo een buikvliesontsteking veroorzaken, die in ernstige gevallen dodelijk kan zijn.
Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen maar komt vaker voor bij jonge mensen, vooral in de puberteit.
Lees meer
Lees minder
Wat zijn de oorzaken?
De blinde darm kan geïnfecteerd raken door bacteriën die zich in het darmkanaal bevinden. Hoe een infectie precies ontstaat is niet gekend. Mogelijk kan een stukje hard geworden stoelgang de blinde darm afsluiten en zo een ontsteking veroorzaken. Meestal wordt er echter geen oorzaak gevonden.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Een acute blindedarmontsteking moet operatief verwijderd worden. Je kan hier zelf niets voor doen. Een ontsteking zou veroorzaakt kunnen worden door een stukje harde stoelgang.
Vermijd obstipatie door:
- voldoende te drinken, minstens 1,5l per dag.
- veel vezelrijke voeding te eten (groenten, fruit, noten, zaden).
- voldoende te bewegen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking wordt gekenmerkt door een plotse hevige pijn ter hoogte van de maag die zich snel verspreid naar de rechter onderbuik.
Andere mogelijke klachten zijn:
- misselijkheid;
- braken;
- verminderde eetlust;
- koorts;
- diarree of obstipatie.
Een ontsteking van de blinde darm kan ernstige gevolgen hebben en moet steeds behandeld worden. Raadpleeg bij vermoeden van een blindedarmontsteking steeds je arts. Deze zal je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Lees meer
Lees minder
Onderzoeken
De diagnose kan gesteld worden op basis van volgende onderzoeken:
Bloedonderzoek/ urineonderzoek
Ct-scan
Er worden röntgenbeelden gemaakt van de buik. Op de beelden is de blinde darm zichtbaar en kan mens soms zien of deze al dan niet ontstoken is.
Echoscopie
De buikholte wordt in beeld gebracht met behulp van ultrasone geluidsgolven. Hierbij brengt de arts eerst een gel aan, waarna er met een echoscoop over de buikholte wordt gegaan. De organen zijn vervolgens te zien op een monitor.
Kijkoperatie (+verwijderen)
Via een kijkoperatie (laparoscopie) kan de arts kijken of de blinde darm ontstoken is. Tijdens de operatie kan de blinde darm meteen verwijderd worden. Ook als de blinde darm niet ontstoken is, zal de arts deze vaak uit voorzorg verwijderen.
Lees meer
Lees minder