Wat is genitale herpes?
Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door het herpes virus.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types van het herpesvirus, herpes labialis (type 1) en herpes genitalis (type 2). Het herpes labialis type veroorzaakt symptomen op en rond de lippen. Wanneer de geslachtsorganen zijn aangedaan, wordt er gesproken van herpes genitalis.
Na besmetting met het herpes genitalis virus duurt het enkele dagen voor de eerste symptomen optreden. Een eerste teken is een prikkelend en tintelend gevoel. De huid wordt rood en er vormen zich pijnlijke blaasjes op de schaamlippen, de vagina, de baarmoedermond, de penis en in of rond de anus. Na enkele dagen springt zo een blaasje open en droogt het uiteindelijk op.
Typische klachten zijn:
- pijn bij het plassen;
- jeuk;
- abnormale afscheiding uit de plasbuis of vagina;
- spierpijn, hoofdpijn, koorts.
Eénmaal besmet met het virus, blijft het in het lichaam aanwezig. Het virus blijft sluimeren in de zenuwcellen van de huid. Er kunnen regelmatig nieuwe opstoten ontstaan met blaasjes. Hoe vaak een opstoot voorkomt, verschilt sterk van persoon tot persoon. Meestal is een opstoot het gevolg van een verminderde weerstand, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, ziekte, koorts, stress, menstruatie,… .
De ernst van de klachten kan sterk verschillen van persoon tot persoon. De eerste keer zijn de klachten doorgaans het ergst. Een opstoot verloopt vaak zonder klachten.
Er bestaat geen behandeling om het virus uit het lichaam te laten verdwijnen. Met bepaalde geneesmiddelen kan een uitbreiding van een aanval wel voorkomen worden en kan de duur van de aanval verkort worden. Voor meer informatie raadpleeg je best je arts.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Het genitale herpes virus wordt overgedragen via seksueel contact. Het virus kan overgedragen worden via de penis, vagina en anus maar ook via de lippen, handen en vingers. Het virus kan ook overgedragen worden van moeder op kind tijdens de geboorte.
Besmetting kan gebeuren door iemand die drager is van het herpes virus. De kans op besmetting is het grootst wanneer iemand (open) blaasjes heeft.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Gebruik steeds een condoom bij een nieuwe seksuele partner of bij sterk wisselende seksuele contacten. Een condoom verkleint de kans op besmetting met het virus maar biedt zeker geen volledige bescherming.
- Vertel je bedpartner dat je genitale herpes hebt.
- Wanneer je herpes genitalis hebt, heb je meer kans om ook een andere soa op te lopen. Laat je op andere soa’s testen wanneer je herpes genitalis hebt.
- Tijdens een opstoot is het beter geen geslachtsgemeenschap te hebben. Wanneer je toch geslachtsgemeenschap heeft, gebruik dan een (vrouwen)condoom.
- Vermijd orale seks wanneer jij of je partner een koortsblaasje heeft op de lippen of symptomen van herpes op of rond de geslachtorganen (penis, schaamlippen, anus,…)
- Vermijd het aanraken van de blaasjes. Doe je dit toch, was dan meteen je handen.
- Er zijn geneesmiddelen die de uitbreiding en de duur van de aanval kunnen verminderen. Het is belangrijk om deze bij een opstoot zo snel mogelijk in te nemen. Vraag meer informatie aan je arts of apotheker.
- Was de besmette zones enkel met water. Dep voorzichtig droog.
- Draag geen strakke broeken tijdens een opstoot. Kies voor comfortabele kledij die zo weinig mogelijk irritatie veroorzaakt.
- Stress kan een opstoot uitlokken. Vermijd zoveel mogelijk stress.
- Verwittig je arts wanneer je zwanger bent en herpes genitalis hebt of ooit gehad hebt.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar een arts?
Raadpleeg je arts wanneer:
- je klachten hebt die kunnen wijzen op herpes genitalis.
- je zwanger bent en je genitale herpes hebt of ooit hebt gehad.
Lees meer
Lees minder