Wat is chlamydia?
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in de Westerse wereld. De aandoening wordt vooral gezien bij jongvolwassenen.
Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, die zich nestelt in het slijmvlies van de penis, vagina en anus. De aandoening is zeer besmettelijk maar leidt niet altijd tot klachten. Je kan besmet zijn zonder daar iets van te merken en zo ook, zonder het te weten, anderen besmetten.
Indien niet tijdig behandeld, kan besmetting bij vrouwen leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Chlamydia veroorzaakt zelden vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Besmetting kan soms leiden tot een ontsteking van de bijbal of de prostaat.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
Meestal treden er bij Chlamydia geen klachten op. Indien er toch klachten zijn, treden deze ongeveer twee tot drie weken na besmetting op.
Bij vrouwen:
- brandend gevoel bij het plassen;
- pijn in de onderbuik;
- vaginale afscheiding;
- bloedverlies tijdens of na het vrijen;
- tussentijdsbloedverlies, veranderd menstruatiepatroon.
Bij mannen:
- brandend gevoel bij het plassen;
- pijn in de balzak;
- afscheiding uit de penis (druiper).
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Besmetting met chlamydia kan voorkomen worden door een condoom te dragen tijdens het vrijen.
- Contacteer steeds je huisarts wanneer de kans bestaat dat je een infectie hebt opgelopen. Ook zonder klachten kan je besmet zijn zo ook anderen besmetten.
- Bij sterk wisselende seksuele partners (jij of je partner) is het aan te raden om je regelmatig te laten testen op Chlamydia en andere soa’s.
- Laat eerdere partners weten dat je besmet bent. Indien je dit liever niet doet, vraag dan aan je arts om de betrokken persoon in te lichten.
- Bij besmetting moeten beide seksuele partners, of ex-partners zich laten behandelen.
- Tijdens de zeven dagen durende behandeling ben je nog steeds besmettelijk. Onthoud je binnen deze periode van seksueel contact of gebruik een condoom.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Chlamydia moet steeds behandeld worden.
Vrouwen nemen best onmiddellijk contact op met hun arts bij:
- abnormale vaginale afscheiding.
- bloedverlies tijdens of na seksueel contact.
- tussentijds bloedverlies.
- pijn bij het plassen.
Mannen moeten hun arts raadplegen bij:
- pijn bij het plassen.
- het niet volledig kunnen leegplassen van de blaas.
- afscheiding uit de penis.
Ook zonder klachten kan je besmet zijn. Contacteer steeds je arts na een mogelijke besmetting (seksueel contact zonder condoom). Bij sterk wisselende seksuele contacten is het aan te raden om je regelmatig te laten testen op soa’s. Bij vrouwen wordt de diagnose doorgaans gesteld aan de hand van een uitstrijkje van de baarmoeder, bij mannen via een urinestaal.
Een Chlamydia infectie kan goed behandeld worden met antibiotica. Een behandeling duurt zeven dagen. Indien de klachten na de behandeling niet verdwijnen of terugkomen, raadpleeg dan opnieuw je arts.
Lees meer
Lees minder
Onderzoeken
SOA test
Afhankelijk van de SOA die men wil testen, worden bloed, urine en/of afscheiding van de vagina onderzocht in het labo.
Uitstrijkje
Er wordt een speculum (eendenbek) in de vagina geplaatst zodat de vagina en baarmoederhals bekeken kunnen worden. Er wordt een uistrijkje genomen. Hierbij neemt men met een borsteltje wat cellen van de baarmoederhals. Deze cellen worden uitgestreken op een glaasje en vervolgens onderzocht in het labo.
Lees meer
Lees minder