Wat is schurft?
Schurft is een besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurfmijt. Deze parasiet wordt overgedragen via nauw lichamelijk contact met iemand die schurft heeft, vaak in omgevingen waar mensen dicht op elkaar wonen. Besmetting kan ook gebeuren via seksueel contact of via besmet beddengoed en besmette kledij. Enkel de hand schudden of het geven van een kus is onvoldoende om de parasiet door te geven. Schurft kan enkel van mens tot mens worden overgedragen. De variant van schurftmijten die bij dieren voorkomt, kan zich niet bij mensen voortplanten.
Schurft komt vaker voor bij mensen die zich niet goed verzorgen maar wordt ook gezien bij mensen die heel hygiënisch zijn.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
De schurfmijt graaft gangetjes in de huid waarin larven worden gelegd. Ongeveer twee tot zes weken na besmetting treden klachten op. Op de huid kunnen kronkelige streepjes zichtbaar worden (gangetjes) en blaasjes ontstaan. De voornaamste klacht is jeuk, die vooral ’s avonds en ’s nachts erg hevig kan zijn. Jeuk is een allergische reactie van de huid op de parasiet en kan over het hele lichaam optreden. Voorkeursplaatsen voor de schurfmijt zijn de huid tussen de vingers, de binnenkant van de polsen, onder de oksels en de borsten, op de dijen, de navel, de voetzolen en de geslachtsdelen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- De kans op schurft is kleiner bij een goede hygiëne.
- Was kledij en beddengoed regelmatig.
- Deel geen gebruikte washandjes of badhanddoeken met anderen.
- Laat schurft zo snel mogelijk behandelen.
- Voorkom een nieuwe infectie door beddengoed, knuffels en gedragen kledij op 60°C te wassen. Spullen die niet op 60°C gewassen mag worden, kunnen eerst vijf dagen in een afgesloten plastic zak ingevroren worden om ze daarna te wassen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Schurft verdwijnt niet vanzelf en moet dus steeds behandeld worden. Alle leden binnen het gezin en seksuele partners moeten zich gelijktijdig laten behandelen, ook wanneer er geen klachten zijn.
De arts zal een crème voorschrijven, zodat klachten verdwijnen en anderen niet meer niet meer besmet kunnen worden. De dode mijten op de huid kunnen wel nog enkele weken jeukklachten geven en de huidletsels kunnen nog een tijdje zichtbaar blijven.
Lees meer
Lees minder