Wat is oorpijn?
Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor.
Ter verduidelijking: Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het trommelvlies scheidt het buitenoor van het middenoor. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus- en keelholte.
Lichte oorpijn kan ontstaan door een prop oorsmeer. Je hebt het gevoel dat je oor "gevuld" is. Dit gaat eventueel gepaard met licht gehoorverlies. Personen die veel oorsmeer aanmaken, een nauwe gehoorgang hebben of overmatige haargroei in de gehoorgang vertonen, hebben meer aanleg voor oorproppen. Bij oudere personen is het oorsmeer vaak taaier, waardoor het moeilijker verwijderd wordt.
Bij huidaandoeningen met jeuk zoals eczeem, contactallergie (bijvoorbeeld oorbellen) en psoriasis, kunnen er door het krabben huidschilfers loskomen. Hierdoor kunnen oorproppen gemakkelijker gevormd worden.
Na het duiken, zwemmen of baden kan er een overmaat vocht in het oor achterblijven. Vooral mensen met een nauwe gehoorgang of veel oorsmeer (houdt het vocht vast) hebben hier last van. Je voelt het water als het ware klotsen in het oor en je gehoor kan eventueel geleidelijk verminderen. Uiteindelijk kan er eventueel een buitenoorontsteking ontstaan.
Oorpijn kan ook tijdens of direct na een vliegreis ontstaan. Wanneer je in een vliegtuig zit en daarbij snel stijgt of daalt, verandert de druk om je heen, terwijl deze in het middenoor gelijk blijft. De druk op het trommelvlies neemt toe. Daardoor kun je pijn krijgen aan de oren. Soms heb je last van gehoorverlies en oorsuizing.
Oorpijn kan natuurlijk ook door een vreemd voorwerp in het oor ontstaan. Vooral bij kleine kinderen mag je dit niet uit het oog verliezen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Spoel bij kleine kinderen met een neusverkoudheid het neusje met fysiologisch water (bepaalde zoutconcentratie). Zo voorkom je dat de buis van Eustachius verstopt raakt en verkleint de kans op middenoorontstekingen.
- Gebruik geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. je kan hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen.
- Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over je wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
Vermijd om met je vingers in je oor te peuteren.
- Vermijd om kleine koptelefoons of oorstopjes te gebruiken. Zij kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
Oorringen en oorapparaten kunnen contactallergie geven. Door uitslag, jeuk en krabben kunnen er gemakkelijker infecties ontstaan.
- Zwemmers kunnen (bij last) preventief oorstoppen tijdens het zwemmen dragen om te verhinderen dat er water in het oor loopt. Als er toch water in het oor gelopen is, kan dit verwijderd worden door de oorschelp zachtjes heen en weer te bewegen. Een haardroger op de laagste stand kan eventueel het oorkanaal drogen. Duikers 'klaren' hun oren identiek zoals wannneer je je oren klaart in een vliegtuig
- Gebruik nooit oordruppels op eigen houtje (uitgezonderd smeeroplossende druppels), want sommige oordruppels kunnen aanleiding geven tot gehoorschade. Als het trommelvlies beschadigd is, kunnen de geneesmiddelen het middenoor bereiken en daar eventueel schade berokkenen. Laat je dus steeds nakijken door een arts!
Als je tijdens of na een vliegreis oorpijn krijgt, kan je dit vermijden door de volgende tips:
- Kauw op een stukje kauwgom.
- Probeer te geeuwen of te slikken.
- Probeer je oren te "klaren". Knijp je neus dicht en adem zachtjes door de neus uit (plopt).
- Bij een baby kan je de klachten proberen te voorkomen door het kindje tijdens het stijgen en landen te voeden.
- Vlieg zeker niet als je gedoken hebt.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
- Een ontzwellende neusspray kan ervoor zorgen dat de buis van Eustachius (dit is een verbinding tussen middenoor en de neus- en keelholte) weer vrijgemaakt wordt en dat het ontstekingsvocht kan weglopen.
- Een pijnstiller op basis van paracetamol of ibuprofen vermindert de pijn. Vraag raad aan je arts of apotheker.
- Als je een oorsmeerverstopping hebt, kan je speciale oordruppels gebruiken om de "stop" op te lossen.
- Oorreinigende spuitflesjes op basis van fysiologisch serum (bepaalde zoutoplossing) vergemakkelijken het reinigen van het oor. Dit is vooral gemakkelijk bij kinderen, bejaarden of gehandicapten.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
-
Bij kinderen:
- Als je vermoedt dat een kind jonger dan twee jaar oorpijn heeft. Baby's grijpen meestal naar hun oren, rollen met hun hoofd of wenen harder als je hen platlegt.
- Als een kind, ouder dan twee jaar, oorpijn en koorts heeft.
- Als een kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft.
- Als er vocht uit een oor loopt.
- Als een kind met oorpijn de hele tijd blijft wenen.
Bij volwassenen:
- Als de oorpijn ernstig is.
- Als lichte oorpijn langer dan twee weken duurt.
- Als de oorpijn gepaard gaat met gehoorverlies, duizeligheid of oorsuizen.
- Bij hevige pijn en vochtverlies uit het oor. Het kan zijn dat het trommelvlies doorboord is.
- Bij oorpijn en koorts.
- Als je bepaalde antibiotica neemt en gehoorverlies opmerkt.
Lees meer
Lees minder
Oorpijn
- Spoel bij kleine kinderen met een neusverkoudheid het neusje met fysiologisch water (bepaalde zoutconcentratie). Zo voorkom je dat de buis van Eustachius verstopt raakt en verkleint de kans op middenoorontstekingen.
- Gebruik geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. Je kunt hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen
- Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over je wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
- Vermijd om met je vingers in je oor te peuteren.
- Vermijd om kleine koptelefoons of oordopjes te gebruiken. Ze kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
- Oorringen en oorapparaten kunnen contactallergie geven. Door uitslag, jeuk en krabben kunnen er gemakkelijker infecties ontstaan.
- Duikers en zwemmers kunnen (bij last) preventief oordoppen dragen tijdens het zwemmen om te verhinderen dat er water in het oor loopt. Als er toch water in het oor gelopen is, kan dit verwijderd worden door de oorschelp zachtjes heen en weer te bewegen. Een haardroger op de laagste stand kan eventueel het oorkanaal drogen.
- Gebruik nooit oordruppels op eigen houtje (uitgezonderd smeeroplossende druppels), want sommige oordruppels kunnen aanleiding geven tot gehoorschade.
- Als het trommelvlies beschadigd is, kunnen de geneesmiddelen het middenoor bereiken en daar eventueel schade berokkenen. Laat je dus steeds nakijken door een arts!
- Als je tijdens of na een vliegreis oorpijn krijgt, kun je dit vermijden door de volgende tips:
- Kauw op een stukje kauwgom.
- Probeer te geeuwen of te slikken.
- Probeer je oren te "klaren".
- Knijp je neus dicht en adem zachtjes door de neus uit (plopt).
- Bij een baby kun je de klachten proberen te voorkomen door het kindje tijdens het stijgen en landen te voeden.
- Vlieg zeker niet als je gedoken hebt.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer