Wat is gonorroe?
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), die veroorzaakt wordt door de bacterie Neisseria gonorhoeae. De bacterie kan zich hechten aan de slijmvliezen van de anus, vagina, baarmoederhals, urinebuis, penis, keel of ogen. Bij vrouwen verloopt een infecte vaak onopgemerkt.
Mogelijke klachten zijn:
- onaangenaam ruikende, soms groene, afscheiding;
- bloedverlies buiten de menstruatie;
- pijn bij het plassen (branderig gevoel);
- pijn tijdens het vrijen;
- keelontsteking (na orale seks).
Mannen hebben meestal wel klachten. Ongeveer 2 dagen na besmetting kunnen volgende klachten optreden:
- geelgroene afscheiding uit de penis;
- branderig gevoel bij het plassen;
- bloedverlies uit de penis;
- keelontsteking.
Zonder behandeling kan de infectie zich uitbreiden en ernstige complicaties veroorzaken zoals een ontsteking van de baarmoeder of eileiders, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. en Bij mannen kunnen de prostaat en/of bijballen ontstoken raken.
Gonorroe kan goed behandeld worden met antibiotica. De aandoening is besmettelijk vanaf het moment dat de besmetting wordt opgelopen, tot het moment dat de behandeling volledig is afgerond. De vaste partner moet op hetzelfde moment behandeld worden om te voorkomen dat men elkaar opnieuw besmet. Daarnaast is het belangrijk dat alle bedpartners van de afgelopen 6 maanden behandeld worden om verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Gebruik steeds een condoom bij een nieuwe seksuele partner of bij sterk wisselende seksuele contacten. Een condoom verkleint de kans op besmetting met de bacterie maar biedt zeker geen volledige bescherming.
- Verwittig al je bedpartners van de afgelopen zes maanden, zodat zij zo snel mogelijk behandeld kunnen worden. Indien je dit liever niet doet, spreek hier dan over met je arts. Je arts kan je bedpartners dan inlichten, terwijl je anoniem blijft.
- Het is belangrijk dat je vaste partner op hetzelfde moment als jou behandeld wordt. Zo vermijd je dat je elkaar steeds opnieuw besmet.
- Je blijft besmettelijk tot ongeveer 1 week na het begin van de behandeling. Vermijd seksueel contact of gebruik in elk geval een condoom.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts bij klachten die kunnen wijzen op gonorroe. Wanneer je behandeling voor gonorroe is afgerond en je nog klachten hebt, contacteer dan opnieuw je arts.
Lees meer
Lees minder