Wat verstaan we onder koorts?
Koorts wijst op een stijging van de lichaamstemperatuur boven de 38°C, vaak ten gevolge van een infectie. Koorts is een nuttige afweerreactie van het lichaam, omdat de afweer beter gaat werken bij een verhoging van de temperatuur. Afhankelijk van de oorzaak moet de koorts behandeld worden.
Baby’s en kinderen kunnen snel hoge koorts krijgen, die ook weer snel kan verdwijnen. Bij kinderen spreekt men pas van koorts vanaf 38,5° à 39°C.
Lees meer
Lees minder
Wat zijn mogelijke oorzaken?
Koorts is een normale reactie van ons lichaam op een bacteriële of virale infectie. Dikwijls is er koorts bij een griep of verkoudheid.
Ons lichaam kan zich het beste verweren tegen een bacteriële of virale infectie bij hoge koorts.
Lees meer
Lees minder
Is koorts gevaarlijk?
Koorts is niet gevaarlijk, hoge koorts ook niet. Koorts is op zichzelf geen reden tot bezorgdheid en moet niet worden behandeld.
Vanaf het moment dat het lichaam de ziekte onder controle heeft, daalt de temperatuur vanzelf.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
In principe is koorts niet schadelijk. Meestal daalt de koorts na rusten. Wanneer de koorts echter toch hinderlijk aanvoelt, kan je eventueel een koortswerend middel nemen. De voorkeur gaat uit naar een preparaat op basis van paracetamol, aangezien dit minder nevenwerkingen heeft dan andere koortswerende middelen.
- Heeft je (klein) kind koorts:
- Laat je kind voldoende drinken. Verplicht het niet om te eten. Het is normaal dat een kind met koorts geen zin heeft om te eten.
- Een kind met koorts moet niet noodzakelijk in bed blijven. Je kind moet wel voldoende rusten.
- Zorg ervoor dat de plaats waar je kind vertoeft niet te warm is. Bedek je kind niet met veel dekens. Een laken is voldoende omdat je kind overtollige lichaamswarmte moet kunnen kwijtraken. Als je kind het koud heeft of bibbert, bedek hem of haar dan een tijdje.
- Geef de voorkeur aan lichte, losse kledij. Zo kan je kind overbodige warmte gemakkelijk kwijt.
- Zorg voor een veilige plek waar hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt. Neem meer tijd voor je kind, als hij/zij erom vraagt. Speel bijvoorbeeld een spelletje of lees een boek.
Indien kinderen hoge koorts maken kan je ze eventueel afkoelen in een lauw bad. Het is eveneens belangrijk kinderen met koorts voldoende te laten drinken omdat ze veel vocht verliezen door te zweten.
Bij zeer hoge koorts kunnen kinderen soms stuipen krijgen. Dit zijn ongecontroleerde spiertrekkingen van het lichaam. Koel dan zo snel mogelijk het lichaam af in lauw water (niet té koud) en contacteer de arts.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Vertel je apotheker steeds voor wie je een koortswerend middel komt halen, hoe hoog de koorts is en hoe lang er al sprake is van koorts. Als er ook sprake is van een stijve nek, zeker dadelijk naar de huisarts.
Er zijn heel wat koortswerende middelen op de markt. De voorkeur gaat uit naar producten op basis van paracetamol. Eventueel kan ook gekozen worden voor een pijnstiller op basis van ibuprofen of aspirine (dit laatste is minder aangewezen voor koorts bij kinderen).
Paracetamol: |
Hoeveel? volwassenen: 500 à 1000 mg; 3 tot 4 maal per dag kinderen: 60 mg/kg per dag, te verdelen over 3 à 4 innames (dit komt neer op ongeveer 20 mg/kg per inname). |
Wanneer? Innemen in geval van koorts en telkens minimum 4 uur laten tussen 2 toedieningen. |
Aandachtspunten? Sliktabletten werken na ongeveer 30 à 45 minuten bruis- en smelttabletten na ongeveer 20 minuten. Wanneer de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of wanneer ze niet zakt na inname van het koortswerend middel, contacteer dan de arts. Er bestaan verscheidene toedieningsvormen (sliktabletten, bruistabletten, smelttabletten, suppo’s en siroop). Je apotheker kan je helpen een juiste keuze te maken. |
Ibuprofen: |
Hoeveel? volwassenen: 200 à 400 mg; 3 tot 4 maal per dag kinderen: 20 à 30 mg/kg per dag, te verdelen over 3 à 4 innames (dit komt neer op 5 à 10 mg/kg per inname. |
Wanneer? Innemen in geval van koorts en telkens minimum 4 uur laten tussen 2 toedieningen. |
Aandachtspunten? Neem ibuprofen in met een groot glas water. Neem best geen ibuprofen zonder advies van de arts indien je maaglast of problemen met je hart of je bloeddruk hebt. Wanneer de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of wanneer ze niet zakt na inname van het koortswerend middel, contacteer dan de arts. Er bestaan verscheidene toedieningsvormen (sliktabletten, bruistabletten, en siroop). Je apotheker kan je helpen een juiste keuze te maken. |
Aspirine (Acetylsalicylzuur): |
Hoeveel? volwassenen: 500 mg à 1 g 3 tot 4 maal per dag. |
Wanneer? Innemen in geval van koorts en telkens minimum 4 uur laten tussen 2 toedieningen. |
Aandachtspunten? Neem aspirine in met een groot glas water. Aspirine werkt etsend op de maag en de dunne darm. Neem daarom zeker geen aspirine zonder advies van de arts indien je ooit een maag- of darmzweer had. Wanneer de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt of wanneer ze niet zakt na inname van het koortswerend middel, contacteer dan de arts. |
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg in elk geval de huisarts bij extreem hoge koorts (boven 41 "C) of als de koorts lang aanhoudt. De arts zal naargelang de infectie kiezen voor een aangepast geneesmiddel (zoals antibiotica of antivirale middelen).
Wanneer kinderen en jong volwassenen eveneens klagen over een stijve nek, al dan niet gepaard gaande met rode vlekjes op de huid, kan dit wijzen op meningitis. Contacteer dan zeer snel je arts of wend je tot de spoedafdeling van een ziekenhuis.
Contacteer je arts wanneer een kind met koorts:
- minder dan 2 jaar is;
- kreunt of huilt en niet troostbaar is;
- snel of moeilijk ademt
- kleine rode stippen heeft of rood-blauwe vlekken op de romp, ledematen en / of slijmvlies van het oog
- bleek, blauw of grijsachtig uitziet;
- steeds zieker wordt;
- zieker wordt en braakt of diarree heeft;
- zieker wordt en veel minder drinkt dan normaal;
- stuipen krijgt;
- eenverzwakte immuniteit heeft of een ziekte waarvan de risico's toenemen in geval van infectie;
- na een paar dagen zonder koorts weer opstoten van koorts krijgt;
- als er andere symptomen zijn die je storen.
Probeer een beetje urine van je kind te verzamelen, zodat de arts kan laten kijken of een urineweginfectie de oorzaak is. Voor kleine kinderen zijn er speciale zakjes te koop in de apotheek om urine gemakkelijk op te vangen.
Contacteer je huisarts als je kind ouder dan twee jaar na 2 dagen nog steeds koorts heeft.
Lees meer
Lees minder
Koorts
Koorst is in principe niet schadelijk. Het neemt meestal af wanneer men voldoende rust.
Omdat koorts zeer onaanganaam is, kun je eventueel een koortswerend middel innemen. De voorkeur gaat uit naar een geneesmiddel op basis van paracetamol. Deze stof heeft het minste neveneffecten ten opzichte van andere koortswerende middelen.
Wanneer kinderen last hebben van hoge koorts, kun je ze afkoelen in een lauw bad.
Het is zeer belangrijk dat je je kind voldoende laat drinken. Doordat ze zweten, verliezen ze meer water.
Soms kan hoge koorts bij kinderen leiden tot convulsies. Dit zijn oncontroleerbare samentrekkingen van de spieren. Indien mogelijk koel je het kind best af in een lauw bad (let op niet te koud).
In dit geval contacteer je ook best een dokter.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Meten van temperatuur
Onze lichaamstemperatuur schommelt in de loop van de dag. Zo is de lichaamstemperatuur 's avonds lichtjes hoger dan 's morgens. Er is een verschil tussen de centrale temperatuur en deze aan het huidoppervlak. Daarom is het moeilijk om over een normale lichaamstemperatuur te spreken.
In het algemeen hangt de de lichaamstemperatuur af van de plaats waar deze werd gemeten.
ORAAL/OKSEL
Normaal 35.9-37.0°C
Hoog 37.1-37.5°C
Lichte koorts 37.6-38.0°C
Matige koorts 38.1-38.5°C
Hoge koorts +38.6°C
|
OOR/VOORHOOFD
Normaal 35.8-36.9°C
Hoog 37.0-37.5°C
Lichte koorts 37.6-38.0° C
Matige koorts 38.1-38.5°C
Hoge koorts +38.6°C
|
RECTAAL
Normaal 36.3-37.5°C
Hoog 37.6-38.0°C
Lichte koorts 38.1-38.5°C
Matige koorts 38.6-39.0°C
Hoge koorts +39.1°C
|
De lichaamstemperatuur kan beïnvloed worden door de omgevingstemperatuur, de leeftijd, stress, slaaptekort, hormonen en lichaamsactiviteiten.
*Wees extra voorzichtig bij baby's. Raadpleeg je arts indien... Je baby minder dan 3 maanden oud is... Je hem medicatie wil toedienen... de koorts gepaard gaat met diarree, braken en buikpijn... de koorts langer dan een dag aanhoudt... de koorts opnieuw verschijnt, in geval van recidief... de koorts niet daalt niettegenstaande medicatie werd toegediend... Je baby onvoldoende drinkt... Je baby stuipen heeft...
Welke soort thermometer kies je?
Digitaal of Infrarood
Digitale meting:Er is contact met het lichaam en de termometer neemt de temperatuur over.
Lees minder
Lees meer