Wat is verkoudheid?
Bij een verkoudheid is het slijmvlies van de neus ontstoken. De medische term voor een ontsteking van het neusslijmvlies is rhinitis. Hierbij is het slijmvlies gezwollen en wordt er meer vocht en slijm geproduceerd dan normaal. Symptomen zijn niezen, een loopneus en een verstopte neus. Verder kun je last hebben van hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, lichte keelpijn en oorpijn. Soms kan een verkoudheid evolueren tot een bijholte-ontsteking of sinusitis. Kom meer te weten over sinusitis.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken als je speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand verkouden is, hoest of niest. Je kunt ook besmet worden wanneer iemand je een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Na besmetting duurt het één of twee dagen totdat je iets merkt.
Vooral kinderen zijn vatbaar voor verkoudheden omdat zij nog geen weerstand hebben opgebouwd tegen het hele arsenaal virussen dat verkoudheden kan veroorzaken.
Wanneer er een bacterie op het neusslijmvlies komt, kan de neussecretie etterig worden en een gele of groene kleur krijgen. Je kunt dan ook een onaangename smaak in de mond hebben (ettersmaak). Bij infectie door bacteriën wordt er gesproken van rhinitis purulenta.
Een eenvoudige verkoudheid gaat gewoonlijk binnen een week over. Als je langdurig verkouden blijft en veel moet niesten, kan dit aan een allergie te wijten zijn. Wanneer er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt voor langdurige neusklachten, kan er sprake zijn van hyperreactieve rhinitis.
Van een verkoudheid ben je niet heel ziek. Als je je wel heel ziek voelt of koorts hebt, heb je misschien griep.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Was regelmatig je handen en probeer je neus zo weinig mogelijk aan te raken.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- Drink veel water. Gehydrateerd blijven bespoedigt je herstel en is goed voor je slijmvliezen.
- De ademhaling door je neus kan je verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.
- Rook niet. Door roken kunnen sommige klachten, zoals hoesten, langer aanhouden.
- Bij keelpijn kunnen de klachten verminderd worden door de keel te bevochtigen. Dit kan je op verschillende manieren doen:
- Circa vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kan je zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruik je 20 tot 30 ml zoutoplossing.
- Er bestaan zuigtabletten (bij voorkeur suikervrij) en keelsprays.
- Iets kouds drinken of een ijsje eten.
- De meeste vrij verkrijgbare neussprays mogen niet langer dan een week gebruikt worden omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kan je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus). Raadpleeg je apotheker voor meer informatie.
- Gebruikte neusprays kan je best niet bewaren.
- Deel de neusspray niet met anderen.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg een arts indien:
- je neusklachten langer dan een week aanhouden;
- de neussecretie etterig is of een gele of groene kleur heeft;
- je last hebt van ernstige en langdurige oorpijn en/of keelpijn. Dit kan wijzen op een ontsteking;
- Je je erg ziek voelt of koorts hebt;
- kinderen jonger dan zes maanden hoesten;
- kinderen een zieke of lusteloze indruk maken;
- personen boven de 75 jaar een zieke indruk maken;
- klachten, zoals pijn in de bovenkaak, kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken, langer dan vijf dagen aanhouden.
Lees meer
Lees minder
Verkoudheid
- Was regelmatig je handen en probeer je neus zo weinig mogelijk aan te raken.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- De ademhaling door je neus kun je verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding
- Rook niet. Door roken kunnen sommige klachten, zoals hoesten, langer aanhouden.
- Bij keelpijn kunnen de klachten verminderd worden door de keel te bevochtigen. Dit kun je op verschillende manieren doen:
- Circa vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kun je zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruik je 20 tot 30 ml zoutoplossing.
- Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij). Zuig niet te hard want dat kan de keelpijn verergeren.
- Iets kouds drinken of een ijsje eten.
- De meeste vrij verkrijgbare neussprays mogen niet langer dan een week gebruikt worden omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kun je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus). Raadpleeg je apotheker voor meer informatie.
- Gebruikte neusprays kun je best niet bewaren.
- Deel de neusspray niet met anderen.
In sommige gevallen is het noodzakelijk je arts te contacteren.
Ontzwellende neusdruppels/neusspray: juist gebruik
Neusdruppels en een - spray die ontzwellend werken doen de uitgezette bloedvaatjes in de neus weer samentrekken. Zo wordt ademen door de neus opnieuw gemakkelijker.
Deze neusdruppels/spray mogen niet langer dan 7 dagen worden gebruikt omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kan je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus).
Enkele tips:
- Was regelmatig je handen en probeer je neus zo weinig mogelijk aan te raken.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- Snuit zachtjes je neus voor elke toediening.
- Spoel eventueel eerst de neus met fysiologisch serum (zoutwater).
- Reinig de applicator na gebruik om verontreiniging tegen te gaan.
- Geef je geneesmiddelen niet door aan anderen, omwille van het gevaar op besmetting.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het langdurig gebruik van neusdruppels en –sprays te stoppen. Raadpleeg hiervoor je apotheker of arts.
Lees minder
Lees meer