Progesterone is één van de vrouwelijke hormonen en is o.a. verantwoordelijk voor de menstruatiecyclus en de zwangerschap. Progesterone behoort tot de klasse van de progestagenen en is het belangrijkste natuurlijk voorkomend progestageen.
Progestagenen kunnen toegepast worden in contraceptieve pillen. Deze worden meestal gecombineerd met oestrogenen (ander vrouwelijk hormoon) om de eisprong en bijgevolg ook een bevruchting te verhinderen.
De prikpil bevat progestagenen die ingespoten worden. De werkingsduur is echter onvoorspelbaar.
De minipil bevat enkel lage doses progestagenen. Deze wordt doorlopend ingenomen (zonder pauze) en moet elke dag op hetzelfde uur ingenomen worden. Ze is minder betrouwbaar dan andere contraceptieve methodes. Het is waarschijnlijk dat de minipil in een aantal gevallen werkt door het verhinderen van de inplanting van een bevruchte eicel, en niet door het remmen van de eisprong. Deze methode wordt vaak tijdens de borstvoeding toegepast.
Progestagenen kunnen ook via een implantaat onder de huid vrijgezet worden voor anticonceptie. Er bestaan ook spiraaltjes met progestagenen.
Progestagenen kunnen ook tijdens de menopauze toegepast worden in combinatie met oestrogenen om de ongemakken te verlichten en om het risico op botontkalking en breuken te verminderen. De toediening van progestagenen kan cyclus of continu aan lagere doses gebeuren. Bij vrouwen die geen baarmoeder meer hebben zijn enkel oestrogenen voldoende. Deze hormonale substitutietherapie is echter niet zonder risico's (borstkanker), de risico's vergroten zelfs als de hormonen gedurende een langere periode gebruikt worden. Daarom zal de arts voor elke vrouw individueel overwegen of hormonale substitutie kan of mag toegepast worden.
Progestagenen worden in hoge doses toegepast in de "noodpillen".
Progestagenen worden soms gebruikt om de innesteling te ondersteunen als de eisprong kunstmatig werd uitgelokt.