3 daagse pijnpleister

Starten

Voorbereiding:
Kleef de pleister op de borstkas, de bovenarm, of de rug. De huid mag niet beschadigd zijn: door wondjes, irritatie, roodheid, verbranding of bestraling.
Wanneer de gekozen plek behaard is, knip de haren dan af met een schaar. Scheer de huid niet, want dit kan de huid irriteren.
De huid dient volledig droog en schoon te zijn. Vermijd het gebruik van zeep, olie, lotion op de plaats van toediening. Als de huid op voorhand moet worden gewassen, gebruik dan zuiver water en zorg ervoor dat de huid perfect droog is.
Bij kleine kinderen wordt de pleister best op de rug aangebracht zodat zij de pleister zelf niet kunnen verwijderen.


Gebruiksaanwijzing


Openen van het zakje:
1. Plooi net vóór het gebruik het zakje ter hoogte van de inkeping (aangeduid met een pijl).

2. Scheur nadien het zakje open.
Indien het zakje met een schaar wordt opengeknipt kan men best zo dicht mogelijk tegen de gesloten rand knippen om de pleister binnenin niet te beschadigen. Neem de pleister uit het zakje.


Aanbrengen van de pleister:
3. De pleister kleeft op een grotere beschermfolie die uit 2 (S-vormige) delen bestaat.

4. Houd de pleister vast tussen duim en wijsvinger, met de (S-vormige) beschermfolie naar u toe gericht. Buig de pleister lichtjes zodat u één helft van de beschermfolie kan verwijderen.

5. Houd de pleister vast via de helft waar de beschermfolie nog op zit en breng de eerste helft van de pleister aan op de gekozen plek op de huid. Daarna verwijdert u de tweede helft van de beschermfolie en kleeft u de volledige pleister op de huid. Druk de pleister gedurende een halve minuut met vlakke hand tegen uw huid aan, zodat hij goed kleeft.

6. Was uw handen daarna zorgvuldig.

De pleister kan nu 3 dagen (72 uren) lang worden gedragen. U kunt baden, douchen en zwemmen met een opgekleefde pleister. Noteer op het doosje de datum waarop u de pleister(s) aanbrengt. Zo kan u gemakkelijker onthouden wanneer de pleister dient vervangen te worden.

Het verwijderen van de pleister:
Verwijder na 3 dagen de pleister door hem voorzichtig van de huid te trekken.
Plooi de gebruikte pleister dubbel met de klevende zijde naar binnen.
Werp de pleister nadien bij het restafval. Houd de pleisters buiten het bereik en zicht van kinderen. Was uw handen na het verwijderen van de pleister.


Het aanbrengen van de nieuwe pleister:
Breng onmiddellijk na het verwijderen van de gebruikte pleister, een nieuwe pleister aan. De pleister mag niet 2 keer na elkaar op dezelfde plaats worden gekleefd.
Volg opnieuw de gebruiksaanwijzing zoals hierboven beschreven.

Nuttige informatie
Bij de start van een behandeling kan het even duren vooraleer het pijnstillende effect optreedt. Dat komt omdat het geneesmiddel traag wordt opgenomen door de huid. Het kan 1 dag (24 uur) duren vooraleer het ten volle werkt. Daarom kan het nodig zijn de eerste dag van de behandeling bijkomende pijnstillers te gebruiken.
Uw arts kan ook bijkomende pijnstillers voorschrijven om plots optredende pijnopstoten te onderdrukken.
VOLG STEEDS NAUWKEURIG DE INSTRUCTIES VAN UW ARTS OF APOTHEKER EN RAADPLEEG STEEDS UW ARTS ALVORENS DE BEHANDELING TE VERANDEREN OF TE STOPPEN.

Wat u moet doen als u meer pleisters heeft gebruikt dan u zou mogen

Het belangrijkste teken van overdosering is onderdrukking van de ademhaling. Als de patiënt opvallend traag of zwak ademt, verwijdert u de pleister en verwittigt u onmiddellijk de arts. Houd ondertussen de persoon wakker (b.v. door te praten of door hem/haar regelmatig wakker te schudden).
Het toedienen van een antidotum (b.v. naloxon) is dan noodzakelijk. Opname in het hospitaal is dan eveneens noodzakelijk.
Wanneer u te veel van Durogesic heeft gebruikt of ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts, apotheker of het Antigifcentrum (070/245 245)


Wat u moet doen wanneer u bent vergeten een pleister te gebruiken

De pleister dient normaal gezien na 3 dagen vervangen te worden tenzij uw arts anders adviseert. Als u bent vergeten na 3 dagen de pleister te verwisselen, doe dit dan onmiddellijk op het moment dat u eraan denkt. Noteer op het doosje de datum waarop u de pleister(s) aanbrengt. Zo kan u gemakkelijker onthouden wanneer de pleister dient vervangen te worden.


Als u stopt met het gebruik van de pleisters

Ontwenningsverschijnselen (misselijkheid, braken, buikloop, angst en beven) kunnen zich voordoen bij sommige patiënten na abrupte dosisvermindering of indien de behandeling met Durogesic plots wordt stopgezet. Stop daarom nooit de behandeling zonder overleg met uw arts en volg altijd nauwkeurig de instructies van uw arts op.
Als u nog vragen heeft over het gebruik van dit geneesmiddel, vraag dan uw arts of apotheker.