Wat is hyperreactieve rhinitis?
Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies, waarbij het slijmvlies gezwollen is en er extra slijm wordt geproduceerd. Symptomen zijn niezen, een loopneus en een verstopte neus. Rhinitis kan veroorzaakt worden door een allergie of een virusinfectie. Wanneer er geen duidelijke oorzaak kan gevonden worden, spreekt men van hyperreactieve rhinitis of vasomotorische rhinitis. Hierbij treedt er een overmatige reactie op bij prikkels zoals:
- sigarettenrook;
- temperatuurschommelingen;
- baklucht, verflucht;
- alcohol;
- lichamelijke inspanning;
- … .
Anderen zullen ook reageren op deze prikkels maar in veel mindere mate.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken als je speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand verkouden is, hoest of niest. Je kunt ook besmet worden wanneer iemand je een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Na besmetting duurt het één of twee dagen totdat je iets merkt.
Vooral kinderen zijn vatbaar voor verkoudheden omdat zij nog geen weerstand hebben opgebouwd tegen het hele arsenaal virussen dat verkoudheden kan veroorzaken.
Wanneer er een bacterie op het neusslijmvlies komt, kan de neussecretie etterig worden en een gele of groene kleur krijgen. Je kunt dan ook een onaangename smaak in de mond hebben (ettersmaak). Bij infectie door bacteriën wordt er gesproken van rhinitis purulenta.
Een eenvoudige verkoudheid gaat gewoonlijk binnen een week over. Als je langdurig verkouden blijft en veel moet niesten, kan dit aan een allergie te wijten zijn.
Van een verkoudheid ben je niet heel ziek. Als je je wel heel ziek voelt of koorts heeft, heb je misschien griep.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Rook niet.
- Vermijd prikkels die klachten geven. Schrijf eventueel op wanneer je klachten hebt en welke prikkels op dat moment de oorzaak kunnen zijn.
- Verlucht regelmatig je woning, werkplaats en auto.
- Houd je huis zoveel mogelijk stofvrij.
- De meeste vrij verkrijgbare neussprays mogen niet langer dan een week gebruikt worden omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kun je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus). Raadpleeg je apotheker voor meer informatie.
- De ademhaling door je neus kan je verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg je arts indien je neusklachten blijven aanhouden. Via onderzoek kunnen andere oorzaken, zoals een allergie, uitgesloten worden.
Lees meer
Lees minder
Rhinitis, hyperreactief
- Rook niet.
- Vermijd prikkels die klachten geven. Schrijf eventueel op wanneer je klachten hebt en welke prikkels op dat moment de oorzaak kunnen zijn.
- Verlucht regelmatig je woning, werkplaats en auto.
- Houd je huis zoveel mogelijk stofvrij.
- De meeste vrij verkrijgbare neussprays mogen niet langer dan een week gebruikt worden omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kun je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus). Raadpleeg je apotheker voor meer informatie.
- De ademhaling door je neus kun je verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over je hoofd. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.
Allergische rhinitis
Probeer het contact met het allergeen te vermijden.
Bij een pollenallergie:
- Houd in de lente en zomer ramen en deuren gesloten.
- Probeer aan het einde van de ochtend en het begin van de avond, als de meeste pollen in de lucht zitten, binnen te blijven. Verlucht je huis na een regenbui,'s morgens vroeg (voor 9u) of 's avonds laat (na21u). (laagste pollenconcentratie)
- Houd de pollenkalender in de gaten. Deze kan je raadplegen op www.ishetallergie.nl/pollenkalender.asp.
- Houd tijdens het rijden de ramen van de wagen gesloten en schakel de airco en ventilatie uit. Er bestaan ventilatiesystemen met een pollenwerende filter.
- Draag buiten een zonnebril tegen irritatie van de ogen. Vermijd het dragen van contactlenzen. Hierop kunnen allerlei deeltjes zich vastzetten.
- Vermijd hoog gras en plaatsen waar gras wordt gemaaid. Laat het gras maaien aan iemand anders over.
- Vermijd tijdens de zomer te sporten in openlucht.
- Neem na een wandeling een douche om de pollen te verwijderen. Was je kleren sneller, maar laat ze niet aan de buitenlucht drogen.
- Wrijf niet in na ogen. Verminder de irritatie liever door te spoelen met lauw water of een vochtig washandje op uw ogen te leggen.
- Je kan je vakanties aan zee of in het gebergte plannen, de pollenconcentraties zijn daar lager.
- Voorkom actief en passief roken. Rook kan de overprikkelbaarheid van de luchtwegen doen toenemen.
Bij een huisstofmijtallergie:
- Laat het bed de hele dag onopgedekt. Zo kan het afkoelen en het vocht kan verdampen. Was de lakens elke week op meer dan 60°C.
- Geef de voorkeur aan synthetisch beddengoed. De matras, het hoofdkussen en het dekbed overtrekt u met een speciale hoes die de lucht en het vocht doorlaat, maar de uitwerpseldeeltjes van de huisstofmijt weerhoudt.
- Verkies synthetisch dekbedden. Was deze minstens drie maal per jaar op meer dan 60°C.
- Kies voor vloerbekleding die je met warm water kan afwassen. Verwijder tapijten.
- Plaats de kleerkast indien mogelijk buiten de slaapkamer. Plaats zo weinig mogelijk meubilair in de slaapkamer.
- Geen boeken, planten, speelgoed of knuffeldieren op de slaapkamer. Als je knuffels niet warmer dan 60°C kan wassen, kan je ze ook 48uur in de diepvries bewaren.
- Kies voor gordijnen of overgordijnen in synthetisch materiaal, was ze om de drie maanden.
- Verlucht regelmatig het huis. Een goede ventilatie is vooral belangrijk bij dubbele beglazing omdat de binnenste glasruit warm blijft en de condensatie zich bij voorkeur voordoet op stoffen in de kamer. Dit doet de vochtigheid toenemen. De luchtvochtigheid houd je best laag (relatieve luchtvochtigheid beneden 55%). Gebruik de verwarming ook zo min mogelijk.
- Kleed je aan en uit buiten de slaapkamer.
- Vermijd het gebruik van sterk geurende producten.
- Dweil de vloer twee maal per week. Stof af met een vochtige doek. Schud het beddengoed buiten uit. Vermijd overmatig gebruik van de stofzuiger omdat hierdoor allerlei deeltjes terug in de omgevingslucht kunnen terechtkomen.
- Laat geen dieren in de slaapkamer toe.
- Zorg voor een maximale lichtinval in huis, vooral in de slaapkamers.
Bij een allergie voor schimmels:
- Verlucht badkamers en afgesloten ruimtes in huis.
- Verwijder vochtig behang, beschimmelde planten en voedingswaren.
- Verban luchtbevochtigers.
- Vermijd overdreven isolatie.
- Vermijd boswandelingen na mist of regen. Raak dode of rottende bladeren niet aan.
Bij een allergie voor huisdieren:
- Vermijd elk contact met huisdieren en de voorwerpen waar het dier mee in aanraking komt.
- Bevochtig éénmaal per week de pels van het dier met lauw water.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Ontzwellende neusdruppels/neusspray: juist gebruik
Neusdruppels en een - spray die ontzwellend werken doen de uitgezette bloedvaatjes in de neus weer samentrekken. Zo wordt ademen door de neus opnieuw gemakkelijker.
Deze neusdruppels/spray mogen niet langer dan 7 dagen worden gebruikt omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kan je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus).
Enkele tips:
- Was regelmatig je handen en probeer je neus zo weinig mogelijk aan te raken.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- Snuit zachtjes je neus voor elke toediening.
- Spoel eventueel eerst de neus met fysiologisch serum (zoutwater).
- Reinig de applicator na gebruik om verontreiniging tegen te gaan.
- Geef je geneesmiddelen niet door aan anderen, omwille van het gevaar op besmetting.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het langdurig gebruik van neusdruppels en –sprays te stoppen. Raadpleeg hiervoor je apotheker of arts.
Lees minder
Lees meer