Wat is een verstopte neus?
Bij een neusverkoudheid is het slijmvlies van je neus ontstoken. Het is normaal dat dit slijmvlies een beetje vocht en slijm aanmaakt, maar bij een verkoudheid wordt er veel meer slijm geproduceerd. Meestal loopt je neus. Daarna wordt de neusafscheiding vaak dikker en donkerder gekleurd en je neus geraakt verstopt. Verder kun je last hebben van niezen, hoesten, vermoeidheid en hoofdpijn. Een verstopte neus kan evolueren tot een bijholte-ontsteking of sinusitus.
Meestal ontstaan verkoudheden door een virus. Na besmetting met het virus duurt het één of twee dagen totdat je iets merkt. De verspreiding van het virus kan gebeuren door speeksel, handen, fluimen enz. Vooral kinderen zijn vatbaar voor verkoudheden omdat zij nog geen weerstand hebben opgebouwd tegen het hele arsenaal aan virussen dat verkoudheden kan veroorzaken.
Als je langdurig neusverkouden blijft en veel moet niesten, kan dit aan een allergie te wijten zijn. In dat geval raadpleeg je best een arts.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Was regelmatig je handen om te voorkomen dat je anderen besmet en raak je neus zo weinig mogelijk aan.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- Snuit altijd maar één neusgat tegelijkertijd. Leer je kind van zodra het mogelijk is om de neus te snuiten om op die manier gesnuif te voorkomen.
- Drink veel. Zo houd je de slijmen dun.
- Inhalatie van waterdamp kan verlichting geven. De ademhaling door de neus wordt bevorderd door stomen.
- Verlucht regelmatig je huis, werkplek en auto. Vooral afgesloten ruimten zijn bevorderlijk voor de overbrenging van virussen en microben.
- Zorg voor een voldoende hoge vochtigheidsgraad in de (kinder)kamer. Als je de verwarming hebt aanstaan, bevestig je best een reservoir met water aan de radiator.
- Een luchtbevochtiger met een paar druppels vluchtige olie (eucalyptus, menthol) kunnen verlichting geven.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vraag raad aan je apotheker of arts. Deze ontzwellende geneesmiddelen mogen niet langer dan vijf dagen ononderbroken gebruikt worden.
Langdurig en veelvuldig gebruik kan leiden tot het toenemen van de neusverstopping, verslaving aan de neusdruppels of neusspray en aantasting van het neusslijmvlies.
Bepaalde medicijnen mogen niet met andere medicatie gecombineerd worden.
Alle oplossingen zijn ook niet geschikt voor kinderen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
- Je kunt je neus spoelen met een fysiologische oplossing. Dit is water met een bepaalde zoutconcentratie (0,9 g keukenzout per 100ml). Deze bestaan kant-en-klaar in sprays of unidosis-flacons voor éénmalig gebruik. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het gemakkelijker vrijkomt en je beter door je neus kunt ademhalen.
- Bij kleine kinderen die hun neusje nog niet goed kunnen snuiten, gebruik je best neusspoelingen. De buis van Eustachius (die de verbinding tussen neus en oor vormt) kan verstopt raken en dit geeft oorpijn.
Leg baby's en kleine kinderen op hun zij bij het gebruik van een neusspoeling. Til hun hoofdje lichtjes op. Spoel het bovenste neusgat. Herhaal dit voor de andere kant. Zo voorkom je dat de oplossing in de keel loopt.
Er bestaan neuspeertjes waarmee je de neusholte van kinderen doeltreffend kunt reinigen. Door de zuigkracht van de neuspeer kan je de neus vrijmaken.
Als je moeilijkheden ondervindt bij het schoonmaken, kan je de neus eerst spoelen met een zoutoplossing. Deze maakt de korsten vochtig en slap, zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Het is belangrijk dat je de neuspeer na elk gebruik zorgvuldig met zeepwater wast om nieuwe infecties te vermijden.
- Er bestaan elektrische neusreinigers die de neus doeltreffend reinigen.
- Bij een verstopte neus kan je ontzwellende neusdruppels of neusspray gebruiken om je neus weer vrij te maken. Snuit je neus vóór het gebruik van deze geneesmiddelen.
Er bestaan verschillende doseringen voor bepaalde leeftijdscategorieën. Met een neusspray wordt de dosis effectiever toegediend dan met neusdruppels.
- Er bestaan tabletten die de neus langdurig vrij houden. Deze mogen niet met alle medicatie gecombineerd worden. Indien je bepaalde geneesmiddelen voor hoge bloeddruk of het hart inneemt, is dit geen goede keuze.
- Er bestaan oplossingen van bepaalde vlugoliën zoals eucalyptol, menthol die je kunt inhaleren. Je doet enkele druppels van zo een oplossing in een tas met heet (niet-kokend) water. Adem rustig via de neus in, houd je adem even in en adem uit via de mond. Je kunt een zakdoek gebruiken om irritatie van de ogen te vermijden. Het gebruik van een inhalator (damppot) is nog gemakkelijker.) Deze behandeling herhaal je onmiddellijk met enkele druppels tot het vereiste aantal druppels per beurt gebruikt is. Niet alle oplossingen zijn geschikt voor kinderen. Vraag raad aan je apotheker. Bovendien is stomen moeilijk uitvoerbaar bij kinderen en bestaat er het risico op verbranding.
- Er bestaan zalven met vlugoliën, die je op de borst of rug kan smeren. Deze bevorderen de ademhaling. Sommige kunnen reeds voor zuigelingen vanaf zes maanden gebruikt worden, respecteer wel steeds de aangegeven hoeveelheid.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
- Bij een verkoudheid bij kinderen jonger dan zes jaar die gepaard gaat met hoge (>39°C) of langdurige (> 2 dagen) koorts.
- Bij neusverkoudheid met hoofdpijn die na vijf dagen nog niet over is. Ook bij pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken.
- Als de verkoudheid gepaard gaat met hevige oorpijn.
- Bij kinderen indien er langer dan twee dagen groen of geel snot uit de neus komt.
- Bij kinderen jonger dan zes maanden met neusverkoudheid en oorpijn.
- Bij kinderen ouder dan twee jaar met neusverkoud en oorpijn, als de oorpijn na drie dagen nog niet minder is geworden.
- Bij een voortdurende neusverstopping raadpleeg je best een Keel-Neus-Oor-arts om de oorzaak vast te stellen. De verstopping kan te wijten zijn aan poliepen, aan een afwijking in de neuswand of aan een allergie.
- Als je lijdt aan astma, chronische bronchitis, een hartkwaal of nierziekte of ouder bent dan 75 jaar en een ernstige verkoudheid heeft.
- Als je buiten een verkoudheid ook moet braken en een stijve nek hebt.
- Als je verkouden bent en de koorts na vijf dagen niet over is.
Lees meer
Lees minder
Verstopte neus
-
Was regelmatig je handen om te voorkomen dat je anderen besmet en raak je neus zo weinig mogelijk aan.
-
Gebruik papieren zakdoeken.
-
Snuit altijd maar één neusgat tegelijkertijd. Leer je kind van zodra het mogelijk is om de neus te snuiten om op die manier gesnuif te voorkomen.
-
Drink veel. Zo houd je de slijmen dun.
-
Inhalatie van waterdamp kan verlichting geven. De ademhaling door de neus wordt bevorderd door stomen.
-
Verlucht regelmatig je huis, werkplek en auto. Vooral afgesloten ruimten zijn bevorderlijk voor de overbrenging van virussen en microben.
-
Zorg voor een voldoende hoge vochtigheidsgraad in de (kinder)kamer. Als je de verwarming hebt aanstaan, bevestig je best een reservoir met water aan de radiator.
-
Een luchtbevochtiger met een paar druppels vluchtige olie (eucalyptus, menthol) kan verlichting geven.
In sommige gevallen contacteer je best je arts.
Ontzwellende neusdruppels/neusspray: juist gebruik
Neusdruppels en een - spray die ontzwellend werken doen de uitgezette bloedvaatjes in de neus weer samentrekken. Zo wordt ademen door de neus opnieuw gemakkelijker.
Deze neusdruppels/spray mogen niet langer dan 7 dagen worden gebruikt omdat ze het neusslijmvlies aantasten. Hierdoor kan je de indruk hebben dat je verkouden blijft (loopneus).
Enkele tips:
- Was regelmatig je handen en probeer je neus zo weinig mogelijk aan te raken.
- Gebruik papieren zakdoeken.
- Snuit zachtjes je neus voor elke toediening.
- Spoel eventueel eerst de neus met fysiologisch serum (zoutwater).
- Reinig de applicator na gebruik om verontreiniging tegen te gaan.
- Geef je geneesmiddelen niet door aan anderen, omwille van het gevaar op besmetting.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het langdurig gebruik van neusdruppels en –sprays te stoppen. Raadpleeg hiervoor je apotheker of arts.
Lees minder
Lees meer