Wat is syfilis?
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), die veroorzaakt wordt door de bacterie troponema pallidum. Deze bacterie veroorzaakt een ontsteking aan de penis, vagina, anus of mond.
Wanneer syfilis niet behandeld wordt, kan de infectie zich op lange termijn over het hele lichaam uitbreiden en allerlei organen aantasten. Een tijdige diagnose en behandeling zijn dus belangrijk.
De symptomen van syfilis zijn niet altijd duidelijk en verdwijnen ook weer vanzelf. Het verloop van de aandoening wordt onderverdeeld in drie stadia.
Stadium 1
Na ongeveer twee tot twaalf weken ontstaat er een zweertje op de plaats van besmetting. Het zweertje is rood en hard maar is niet pijnlijk. Wanneer het zweertje in de anus of vagina zit blijft het vaak onopgemerkt. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje kunnen opgezwollen zijn. Na enkele weken verdwijnt het zweertje vanzelf.
Stadium 2
Zonder behandeling verspreidt de bacterie zich via de bloedbaan. Ongeveer 6 tot 24 maanden na het verdwijnen van het zweertje treden symptomen op zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Na 4 tot 12 weken verdwijnen deze symptomen vanzelf.
Stadium 3
Na het tweede stadium volgt er een periode waarin men geen klachten heeft. Zonder behandeling kan de infectie zich echter uitbreiden over het hele lichaam. Bij sommige mensen kan er na tien tot twintig jaar een derde stadium ontstaan met schade aan het hart, het ruggenmerg, de botten en de hersenen. Andere hebben de rest van hun leven geen klachten meer.
In het eerste en tweede stadium van syfilis is men tot twee jaar besmettelijk. Het derde stadium is niet besmettelijk.
Syfilis kan worden overgedragen via vaginale, anale en orale seks. Tijdens de zwangerschap kan de bacterie overgedragen worden op de baby.
Syfilis kan opgespoord worden via bloedonderzoek. De infectie kan goed behandeld worden met antibiotica. Na behandeling moet het bloed nog regelmatig gecontroleerd worden om te kijken of de bacterie uit het lichaam is. Pas wanneer de bloedtest aantoont dat de infectie weg is, is men niet meer besmettelijk.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Gebruik een condoom bij het vrijen. Zeker als je regelmatig wisselt van bedpartner. Een condoom biedt echter geen volledige bescherming.
- Indien je een vaste partner hebt, moet ook deze behandeld worden. Het is belangrijk dat jullie op hetzelfde moment behandeld worden, zodat je elkaar geen tweede keer besmet.
- Verwittig je vroegere sekspartners. Zij moeten ook behandeld worden. Indien je dit liever niet doet, spreek hier dan over met je arts. Je arts kan je bedpartners dan inlichten, terwijl je anoniem blijft.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg meteen je arts bij symptomen die kunnen wijzen of syfilis.
Lees meer
Lees minder