Wat is oorsmeer?
Oorsmeer wordt gemaakt in de oorsmeerklieren van ons oor en vormt een mengsel met talg, haartjes en keratine (bestanddeel van de huid) uit afgestoten huidschilfers. Een gezonde gehoorgang hoort oorsmeer te bevatten. Oorsmeer hoort alleen thuis in het buitenste eenderde deel van de gehoorgang, waar het wordt aangemaakt. Het oorsmeer beschermt ons oor tegen vocht, uitdroging, bacteriën en andere ziektekiemen. Het oorsmeer heeft ook een reinigende functie door het wegvagen van kleine onzuiverheden zoals stof, vuil en insecten.
De gehoorgang reinigt zichzelf van een overmaat aan oorsmeer doordat vers, vochtig oorsmeer indroogt en korrelig wordt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang. Op deze manier wordt het oorsmeer mee naar buiten genomen. Denk maar aan een gletsjer. Het kaakgewricht masseert ook door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang. Het oor met water wassen is dus meestal voldoende, want bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer.
Naarmate we ouder worden, dikt het oorsmeer in en wordt het taaier, brokkelig en scherp. Dit kan problemen geven bij de zelfreiniging van het oor. Overmatige haargroei in het oor, een nauwe gehoorgang, bepaalde ziekten of het terugduwen van oorsmeer kan ook het evenwicht van aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Als er te weinig oorsmeer wordt afgevoerd, kan er een oorsmeerophoping ontstaan met oorsmeer dieper dan in het buitenste eenderde van de gehoorgang.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Gebruik liever geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. Je kunt hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen. Als je er echter voor zorgt dat het wattenpluimpje steeds in zijn geheel zichtbaar blijft tijdens het reinigen, is het risico dat je te diep gaat het kleinst.
- Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over je wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
Vermijd om met je vingers in je oor te peuteren.
- Een oorlepeltje kan je eventueel gebruiken om het oor te reinigen, als je het maar correct gebruikt. Gebruik zeker geen haarspelden, balpennen, lucifers, paperclips of tandenstokers!
- Vermijd om kleine koptelefoons of oorstopjes te gebruiken. Zij kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
- Als je een gehoorapparaat draagt, wordt de aanmaak van oorsmeer gestimuleerd door manipulatie met het apparaatje. Ook duw je het oorsmeer gemakkelijker naar de binnenkant van het oor door middel van het gehoorapparaat. Zelfs een klein beetje oorsmeer kan het apparaat laten suizen of de werking verstoren. Regelmatiger oorsmeer (laten) verwijderen zal hierdoor nodig zijn.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
- Als je een oorsmeerverstopping hebt, kun je speciale oordruppels gebruiken om de 'stop' op te lossen. De oplossingen verweken de prop zodat deze gemakkelijker uit het oor gespoeld kan worden. Spoel na het gebruik van deze druppels steeds het oor. Bij zachte proppen, doe je dit best na een kwartier. Voor harde proppen mag je de druppels een hele nacht ter plaatse laten.
- Oorreinigende spuitflesjes op basis van fysiologisch serum (bepaalde zoutoplossing) vergemakkelijken het reinigen van het oor. Dit is vooral gemakkelijk bij kinderen, bejaarden of gehandicapten. Regelmatig gebruik van deze "oorreinigers" kan het ontstaan van oorproppen uitstellen.
- Met een aangepaste waterstofperoxide-oplossing (3à5vol%) kunnen onzuiverheden uit het oor gespoeld worden.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
- Als je last hebt van een drastische vermindering van het gehoor. Enkel een oorprop die de volledige gehoorgang afsluit, geeft gehoorvermindering.
- Als je last hebt van een oorprop en recent een loopoor, ongeluk van het oor, of een gaatje in het trommelvlies gehad hebt.
Lees meer
Lees minder