Wat is een droge huid?
Veel mensen hebben last van een droge huid.
Een droge huid is een huid die vocht verliest. Normaal gesproken is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is, wordt de huid gemakkelijker doorlaatbaar voor water.
De juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwijnt en de huid droog uit. Hierdoor wordt de huid rood, dof, trekkerig, ruw en schilferend. Droge huid geeft vaak jeuk. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.
Sommige mensen hebben van nature een droge huid (erfelijk).
Sommige stoffen (zoals zeep, schoonmaakmiddelen), lang douchen of baden en de handen zeer vaak wassen (beroepsmatig), kunnen de huid uitdrogen doordat de natuurlijke vetlaag van de huid wordt weggewassen.
Naarmate we ouder worden (menopauze vrouw), bevat de huid minder talg en wordt ze automatisch droger en minder elastisch. Personen met diabetes (suikerziekte), schildklierproblemen, allergieën of huidziekten zoals eczeem en psoriasis hebben vaker een droge huid. Sommige geneesmiddelen kunnen aanleiding geven tot een droge huid.
Een droge huid is kwetsbaar, de natuurlijke barrière van de huid is niet optimaal. Er kan bijvoorbeeld gemakkelijker eczeem ontstaan.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Een droge huid kan het beste worden voorkomen door vocht in de huid vast te houden. We proberen hiervoor de natuurlijke huidbarrière zoveel mogelijk te versterken.
Was je niet te vaak en zeker niet met heet water. Vermijd te kalkrijk water.
- Gebruik geen zeep. Deze lost de beschermende talglaag van onze huid op. Zeep-zonder-zeep is een alternatief.
- Douche- en badolies zijn ideaal, ze laten een laagje vet achter op je huid. Je staat best even onder de douche of zit best even in het bad vooraleer je de olie in contact brengt met de huid. Het water, dat reeds door de huid werd opgenomen, wordt op deze manier min of meer vastgehouden door het olielaagje dat op de huid achterblijft. Bad- of doucheolies hoeven niet overvloedig afgespoeld te worden.
- Neem nooit een bad dat langer duurt dan tien minuten. Was je pas op het einde van het bad om het contact met uitdrogende bestanddelen (zeep) zoveel mogelijk te vermijden. Neem liever een douche dan een bad. Een douche is huidvriendelijker dan een bad.
- Dep je huid onmiddellijk droog zonder te wrijven met je handdoek.
- Houd de huid vet. Gebruik een intensieve lichaamsmelk of olie om het lichaam in te smeren. Doe dit zeker na het baden of douchen, maar liever dagelijks. Er zijn verschillende soorten op de markt. Vraag raad aan je arts of apotheker.
- Vermijd waterige of hydroalcoholische lotions om bijvoorbeeld het gelaat te reinigen. Kies liever voor melkemulsies (reinigingsmelken).
- Houd de kamertemperatuur laag (beneden 20°C) en de luchtvochtigheidsgraad hoog. Je kan een luchtbevochtiger gebruiken om droge lucht tegen te gaan.
- Bij koud, droog en winderig weer beschermt je je huid best zo goed mogelijk met handschoenen, sjaal, lippenbalsem, handcreme enz.
- Besteed extra aandacht aan je droge lippen en droge handen. Deze krijgen het vaak hard te verduren.
- Drink veel water (minstens 1,5 liter per dag) en beweeg voldoende. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor de huidcellen voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
- Als je last hebt van jeuk, vermijd je best te krabben. Smeer de huid in met een zeer vette, afsluitende zalf. Draag kleding in natuurlijke materialen (katoen, zijde, linnen of hennep) en vermijd direct contact met wol en synthetische materialen om irritaties zoveel mogelijk tegen te gaan.
- Gebruik zeker een voldoende beschermende zonnecrème in de zomer en bij het skiën. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, want de zon droogt de huid erg uit.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Vertel waar je last van hebt en welke middeltjes je al gebruikt hebt om de klachten te verminderen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
- Verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Besteed vooral aandacht aan de knieën, ellebogen en hielen omdat hier minder talgkliertjes zitten. Er zijn hypoallergene, parfumvrije formules verkrijgbaar, die zelfs voor de zeer gevoelige huid geschikt zijn.
- Een creme of zalf met ureum helpt vocht vast te houden in de huid.
- Zalven, crèmes en oliën, verrijkt met omega-3 en omega-6-vetzuren en ceramiden versterken de bescherming van de huid en verbeteren de elasticiteit.
- Zalven, crèmes met humectanten (dit zijn kleine moleculen die vocht kunnen aantrekken en vasthouden) zoals glycerol of glycerine, aminozuren met suikers, proline en natrium- of ammoniumlactaat verbeteren de vochtbalans van de huid.
- Als schilfering een probleem vormt, kunnen crèmes met salicylzuur de schilfers verwijderen. Peelings verminderen de vorming van huidschilfers. Zeker niet alle peelings zijn geschikt en en te regelmatig gebruik is zeker niet aan te raden.
- Gebruik douche- en badolies, aangepast aan de zeer droge huid.
- Er bestaan barrièrecremes die ervoor zorgen dat er geen vocht aan de huid kan komen om bijvoorbeeld vóór het zwemmen te gebruiken.
- Capsules op basis van bernagie-olie en teunisbloemolie zijn rijk aan vetzuren, vooral uit het linolgamma. Bij een tekort aan deze vetzuren of een onevenwicht met andere vetzuren (omega-9) kunnen deze ingenomen worden.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
- als de droge huid aanleiding geeft tot eczeem;
- als de huid erg schilfert en in opstoten verergert;
- als uw droge huid met bovenstaande maatregelen problematisch blijft.
Lees meer
Lees minder