Wat is een lintworm?
Een lintworm is een parasiet die tot de groep van de platwormen behoort. Een parasiet is een soort levensvorm die een gastheer (mens of dier) nodig heeft om te kunnen overleven en zich voort te planten.
Besmetting gebeurt door het inslikken van eitjes, meestal door het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees zoals:
- steak tartaar;
- filet américain;
- biefstuk;
- rauw gehakt.
Ook groeten, bemest met besmette mest, kunnen een bron van infectie zijn. In landen met slechte hygiënische omstandigheden kunnen de eitjes ook overgedragen worden via besmet varkensvlees of besmette vis. In Westerse landen komt dit nagenoeg niet voor. Door de goede hygiënische omstandigheden komen ook besmettingen via rundvlees of groenten bij ons zelden voor.
In het lichaam verplaatsen de eitjes zich naar de darm, waar ze kunnen uitgroeien tot een volwassen lintworm die tot meer dan twee meter lang kan worden. De lintworm hecht zich met de kop vast aan de wand van de darm. Vanaf de kop groeien steeds kleine rechthoekige deeltjes (segmenten) aan, zodat er een lang ‘lint’ wordt gevormd. De segmenten kunnen regelmatig loslaten en via de stoelgang naar buiten komen. Er zijn dan witgele stukjes zichtbaar in het ondergoed of de stoelgang.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
In de meeste gevallen veroorzaakt een lintworm geen klachten. Mogelijke symptomen zijn lichte buikpijn of diarree. Een infectie wordt vaak opgemerkt door het aantreffen van kleine witgele stukjes in de stoelgang of het ondergoed.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Was groenten grondig.
- Eet geen rauw of onvoldoende verhit vlees.
- Zorg voor een goede hygiëne. Was handen:
- na ieder toiletbezoek.
- voor het koken.
- voor je aan tafel gaat.
- na elk contact met dieren.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Raadpleeg een arts wanneer je lintworm hebt. Indien je witgele stukjes in de stoelgang vindt, kan je deze meenemen in een potje. Zo kan de diagnose met zekerheid gesteld worden.
Een lintworm verdwijnt niet vanzelf. De arts zal een wormdodend middel voorschrijven.
Lees meer
Lees minder
Lintworm
Voorkomen
- Was groenten goed.
- Eet geen rauw of onvoldoende verhit rundvlees ( filet américain, rauw gehakt, steak tartaar).
- De kans op besmetting is groter in ontwikkelingslanden:
- Eet geen rauw of onvoldoende verhit rund- of varkensvlees of vis. Vermijd zeker rauwe bereidingen zoals tartaar of sushi.
- Gebruik geen kraantjeswater.
- Was groenten en fruit grondig. Gebruik hiervoor geen kraantjeswater. Groenten en fruit worden bij voorkeur geschild.
- Zorg voor een goede hygiëne. Was de handen:
- na ieder toiletbezoek.
- voor het koken.
- voor je aan tafel gaat.
- na elk contact met dieren.
Behandelen
Raadpleeg steeds een arts bij vermoeden van een lintworm. Een lintworm verdwijnt niet vanzelf. De arts zal een wormdodend geneesmiddel voorschrijven.
- Gebruik het geneesmiddel precies zoals de arts of apotheker heeft voorgeschreven.
- Stop niet zomaar met de behandeling. Wanneer de kuur niet wordt afgemaakt, is de worm waarschijnlijk nog niet verdwenen en kun je opnieuw geïnfecteerd raken.
- Was de handen na elk toiletbezoek grondig om een nieuwe infectie te voorkomen. Doe dit op de dag waarop de kuur plaatsvindt, en ook nog enkele dagen daarna.
Lees minder
Lees meer