Taurine in energiedrankjes

5/09/2022: Taurine in energiedrankjes
Niet onschadelijk, zeker bij kinderen
Nieuwscategorieën: Home, Slaapstoornissen, Hartritmestoornissen

De voorbije jaren vloeide er al heel wat wetenschappelijke inkt over de potentieel schadelijke gevolgen van energiedrankconsumptie. Met de aanvang van het nieuwe schooljaar willen we vanuit de apotheek nogmaals duidelijke informatie meegeven aan onze patiënten: de consumptie van zogenoemde "energydrinks" (energiedrankjes) is niet onschuldig bij kinderen. Dit is een waarschuwende berichtgeving, en dat is ook nodig. De hersenen en lichamen van kinderen (én jongeren!) zijn volop in ontwikkeling en de stoffen die in energiedrankjes zitten kunnen schade berokkenen aan hun gezondheid.


Blitse en slinkse marketingtrucs maken energiedrankjes erg gegeerd onder jongeren, wat snel leidt tot een overconsumptie van meerdere blikjes per dag, meerdere dagen per week. Sommige marketingcampagnes doen de drankjes zelf "gezond" lijken, of ideaal voor tijdens of na het sporten. Dit is problematisch. Het is al langer geweten dat energiedrankjes een hoop cafeïne en suiker bevatten, wat tot de gekende "high" van energie leidt, met de onvermijdelijke "drop" of crash erna. Deze rollercoaster van energiepiek naar energiedrop kan de drankjes ook verslavend maken. Slaapproblemen, tanderosie, hartritmestoornissen en angstgevoelens zijn gedocumenteerde en gekende gevolgen van overmatige energiedrankconsumptie.


Taurine is een andere stof die vaak, groot geadverteerd, in de verf gezet wordt als nuttig en oppeppend ingrediënt. Taurine is een aminozuur dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het zit van nature ook in voedingsmiddelen zoals vlees en vis en is nuttig voor allerlei lichaamsfuncties. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat taurinesupplementen nuttig zouden kunnen zijn voor de oudere bevolking, om verschillende verouderingsprocessen af te zwakken. Voor kinderen en jongeren is een overconsumptie van taurine echter nefast. De hersenen maken deze stof namelijk zelf aan, en gecombineerd met een gemiddeld voedingspatroon krijgt men meer dan voldoende taurine binnen. De uiterste bovengrens van taurineconsumptie per dag is 3000mg en in één blikje energiedrank zit vaak al 1000mg. Het lichaam schiet in actie wanneer een teveel aan stoffen wordt gedetecteerd en voert het teveel af via de urine. Dit kan onder andere leiden tot ernstige uitdroging met schadelijke langetermijneffecten.


Scholen en ouders doen er goed aan om hierover zo sensibiliserend mogelijk te communiceren met kinderen en jongeren. Energiedranken zijn niet onschuldig, voor niemand, en zeker niet voor hen.